Prezent, ieri, la Pătrăuți și Dornești

Președintele Traian Băsescu a avertizat sinistrații: „Nu construiește statul !”

Șeful statului Traian Băsescu, împreună cu miniștrii dezvoltării regionale și turismului, Elena Udrea, și al apărării naționale, Gabriel Oprea, au ajuns, vineri după-amiază, în jurul orei 14.30, în localitatea Pătrăuți, grav afectată de viiturile din această săptămână. Însoțită de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, delegația guvernamentală a inspectat casele din localitate distruse de puhoaiele revărsate.

 

Președintele Băsescu i-a cerut primarului Dragoș Jureschi să asigure oamenilor ale căror case au fost distruse de apele dezlănțuite terenuri în zonele neinundabile, pentru a-și putea reconstrui locuințele, și s-a interesat de situația în care locuiesc, în prezent, aceștia. El a fost informat că în chiar cursul zilei de vineri trebuiau să sosească la Pătrăuți, de la Consiliul Județean Suceava, locuințele modulare pentru persoanele rămase fără adăpost. Traian Băsescu a subliniat că important este să le fie asigurată cazarea, în condițiile în care nu este o problemă cu asigurarea alimentelor.
Totodată, șeful statului s-a adresat localnicilor ale căror case au fost distruse de inun-dații și le-a spus să înceteze acțiunea de scoatere a mâlului din gospodării și să încerce să recupereze “tot ce se poate”, inclusiv cărămizi, pentru construirea de noi case în zone neinundabile. “Mare rugăminte: găsește petice de pământ în zona neinundabilă!”, i-a spus Băsescu primarului din Pătrăuți.
În timp ce președintele țării inspecta casele distruse de ape, o femeie a venit plângând la el întrebându-l ce să facă. Băsescu i-a răspuns: “Te muți, te muți mai sus. Nu mai construiești aici. Recuperați ce se poate recupera din casă, că o să faceți alta (…). O să vină materiale, bolțari, lemn și faceți unde vă dă loc primarul”.
El i-a mai spus primarului comunei să le transmită oamenilor că “nu construiește statul”. Băsescu a subliniat că statul o să facă tot ce se poate pentru a trimite în zonele afectate de inundații materiale de construcții, dar că oamenii sunt cei care trebuie să-și refacă locuințele, ajutându-se unii pe alții.
Potrivit autorităților locale, în Pătrăuți cinci case au fost distruse total de ape, 12 au fost distruse parțial, iar o fermă zootehnică a fost distrusă în proporție de 50 la sută. De asemenea, au fost distruși 20 de kilometri de drum comunal. Un număr de 45 de persoane sinistrate, între care 17 copii, care au rămas fără case, sunt cazate la școala și grădinița din localitate.
Președintele Traian Băsescu și-a continuat vizita în județ, ajungând, în Dornești, unde un număr de 300 de case au fost inundate de apele râului Suceava. El a intrat în gospodăriile mai multor cetățeni de pe strada Depoului, zona cea mai mult afectată de inundații. Băsescu i-a încurajat pe oameni spunându-le că le vor fi trimise materiale de construcție, dar că trebuie să fie solidari unii cu alții și să se ajute pentru reconstrucția caselor.
În vizita de la Dornești, Traian Băsescu a recomandat ca soluție de deblocare a drumului DN17 A Siret – Rădăuți unde podul rutier de peste râul Suceava este închis după ce un pilon s-a tasat, construirea unui pod de pontoane. El a apreciat că această soluție ar fi una mai rapidă pentru deblocarea circulației în zona respectivă.
Prezent alături de șeful statului în localitatea suceveană grav lovită de viituri, ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, a declarat că președintele Traian Băsescu i-a solicitat să urgenteze repunerea în folosință a podului rutier de la Dornești, o soluție fiind podul de pontoane. El a mai spus că în această zonă vor fi trimiși specialiști ai armatei care vor realiza lucrarea.
La Dornești, se lucrează deja la modificarea cursului apei în zona podului rutier afectat de inundații pentru a se putea interveni la pilonul tasat, această soluție fiind discutată, joi, de ministrul transporturilor Radu Berceanu, care a fost prezent la Dornești.
De la Suceava, delegația guvernamentală s-a deplasat în municipiul Dorohoi, din județul Botoșani.
Circulația pe DN 17A între Rădăuți și Siret a fost închisă încă de marți seara și deviată pe un traseu ocolitor, după ce un pilon al podului peste râul Suceava din comuna Dornești a cedat. Circulația dinspre Siret spre Rădăuți a fost deviată pe ruta Ratoș – Bălcăuți – Iacobești – Milișăuți, până la remedierea problemei.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a contactat deja un expert în construcții, pentru a evalua pagubele și pentru a lua măsurile care se impun.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: