Tăierea pensiilor și salariilor i-a adunat pe suceveni la

Cel mai mare miting din ultimii 10 ani

>Aproape 1000 de sindicaliști din județ, din toate cele patru confederații naționale, au afișat pancarde, au fluierat, huiduit și strigat împotriva președintelui Băsescu și a Guvernului> Protestatarii au deschis “ostilitățile” aruncând scutece folosite și au strigat aproape continuu “Hoții!”, “Jos Băsescu!”, “Rușine!”, “Demisia!”, “Jos dictatura!”

 

Aproximativ 1000 de sindicaliști au protestat ieri în fața Prefecturii Suceava la mitingul organizat de Confederația “Cartel Alfa”, la care au participat alături toate confederațiile cu reprezentanță în județ, respectiv CNSRL “Frăția”, Confederația Sindicatelor Democratice din România și Blocul Național Sindical. Pentru 1000 de persoane a fost acordată dealtfel autorizația pentru desfășurarea lui, altfel, cine știe…
A fost, incontestabil, cel mai mare protest organizat în Suceava în ultimii 10 ani, la care au participat laolaltă reprezentanți din învățământ, asistență socială, sistemul sanitar, cultură, poliție, poliție de frontieră, DSP, DSVSA, poștă, administrație publică, industrie, pensionari, uniți dincolo de orice orgolii sindicale de consecințele tăierii salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor și mai multor categorii de alocații – cu 15%, măsuri ce-i vor afecta în egală măsură. I-au adunat acolo indignarea, furia și teama pentru ziua de mâine, teamă din pragul unui dezastru.

“Vreau să trăiesc, nu să supraviețuiesc”

Părea normal ca primii protestatari instalați în fața Prefecturii să fie reprezentanții Sindicatului Județean din Asistența Socială și Protecția Copilului, instituția recunoscută a fi cu cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Pentru conformitate, de bannerul cu care au venit sindicaliștii din asistența socială erau prinse copiile câtorva “fluturași” de salarii ale unor angajați cu studii superioare ai DGASPC, care și acum, înainte de reducerea lor cu 25%, abia ating plafonul de 600 lei.
Piața din fața Prefecturii s-a umplut, la început timid, apoi cu curaj, de membrii de sindicat veniți din multe localități din județ, fiecare cu stea-guri cu însemnele sindicale, bannere, pancarte, foi de hârtie inscripționate acolo, pe genunchi, cu sloganuri ale durerii fiecăruia.: “Vreau să trăiesc, nu să supraviețuiesc”, “Omul nu poate deveni OM decât dacă este educat”, “După o viață de muncă, nu avem un ban în pungă”, “Jos mafia portocalie”, “Jos Guvernul”, “Vrem respect pentru școala românească”, inclusiv îndemnul adresat, nu știm cui în acel loc și moment, “Votați moțiunea”.
Startul protestului l-a dat, în preajma orei 12, corul de fluiere în care au pornit să sufle sute de protestatari. Imediat au zburat spre ușile Prefecturii, peste capurile jandarmilor, câteva scutece (folosite) de nou-născut, singurele “violențe” dealtfel la care s-au dedat manifestanții.
După un “Huooooo” puternic, lansat la unison, sindicaliștii au strigat cu tragere de inimă adevărată zeci de minute încontinuu “Hoții!”, “Jos Băsescu!”, “Rușine!”, “Demisia!”, “Jos dictatura!”, dar și “Unitate!” “Solidaritate!” “Trezirea!”
Fiecare grup nou de manifestanți care completa grupul din fața Prefecturii era salutat de la microfon de liderii de sindicat care au condus desfășurarea protestului.
În primele rânduri, o mămică, salariat în învățământ, și-a adus copilul să “vorbească” pentru ea, cel mic purtând pe piept o pancartă pe care scria “Nu-mi furați viitorul”. Un alt grup de copii, veniți tot împreună cu părinții la miting, au purtat deasupra capului, probabil tot în numele celor mari, un afiș pe care scriseseră același “Jos Guvernul”. La un moment dat cineva a dat tonul la “Deșteaptă-te române” și imnul s-a auzit imediat, puternic, în mulțime.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: