Suceava, printre județele „fruntașe” la pensii pe caz de boală

Pe primul loc la motivele de pensionare se situează bolile aparatului circulator, urmate de cele ale sistemului nervos și de tulburările mintale

Începând cu luna februarie, în baza unei solicitări a Institutului Național de Expertize Medicale și Recuperare a Capacității de Muncă, toate înscrierile pentru pensii de invaliditate sunt aprobate doar la nivelul acestei instituții din București.

 

Mirela Adomnicăi

Potrivit directorului coordonator al Casei Județene de Pensii Suceava, Mirela Adomnicăi, dacă până acum acestea erau aprobate în cadrul cabinetelor județene, de acum înainte documentația va fi trimisă în Capitală și va fi însoțită de un referat al medicului de specialitate. Excepție fac cazurile grave de cancer sau accidente vasculare cerebrale cu sechele importante, care rămân de competența șefilor cabinetelor județene de expertiză medicală.
Dna Adomnicăi spune că Suceava se numără printre județele „fruntașe” la pensionările din acest motiv, precum și din punct de vedere al înscrierilor cu noi solicitări. Astfel, dacă în 2007, în evidențele CJP erau 2871 de cazuri noi, în 2008 s-a înregistrat o creștere spectaculoasă, de 4062 de noi cazuri, iar anul trecut au fost consemnate 4165 de cazuri noi. În 2009, s-a evidențiat o scădere a numărului pensionărilor de invaliditate cu gradul al doilea și o sporire a celor de gradul întâi și al treilea. Mirela Adomnicăi arată că pe primul loc ca incidență se situează bolile aparatului circulator, urmate de cele ale sistemului nervos și de tulburările mintale.
Anul trecut, din cele 4165 de cazuri noi, doar 1745 provin de la persoanele din câmpul muncii, diferența reprezentând-o șomerii, persoanele cărora le-a expirat perioada de șomaj, ori persoanele care au stagiu insuficient de cotizare pentru a se putea pensiona de drept. Directorul coordonator Adomnicăi reliefează că măsura vine în contextul în care este pus sub semnul întrebării numărul mare al pensionarilor de invaliditate din România și al înăspririi condițiilor de pensionare pe motiv de boală, conform proiectului în dezbatere al sistemului unitar de pensii. „Este vorba și despre contextul în care se propune verificarea dosarelor aflate în plată pentru pensionari de invaliditate, astfel încât cazurile noi vor fi aprobate doar la Institutul Național de Expertize Medicale și Recuperare a Capacității de Muncă. Deocamdată se vor urmări doar cazurile noi, pentru dosarele aflate în plată urmând se găsi o soluție, iar verificările se vor face în interiorul unui termen de 3 ani”, subliniază Mirela Adomnicăi, adăugând că aceste măsuri vor duce la scăderea numărul de cazuri noi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: