Divergențe privind micul trafic de frontieră

Drumul spre punctul de trecere simplificată a frontierei de la Climăuți este finalizat și se continuă modernizarea drumului spre punctul de trecere simplificată a frontierei de la Izvoarele Sucevei, a anunțat marți președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. El a precizat că i-a prezentat ambasadorului României în Ucraina, Traian Laurențiu Hristea, strategia județeană de finalizare a lucrărilor de modernizare a drumurilor județene spre punctele de frontieră cu Ucraina, dar și de amenajare a punctelor de trecere a frontierei.

 

Șeful deliberativului județean a menționat, totodată, că autoritățile sucevene vor accesa proiecte prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, atât pentru modernizarea căilor
de acces spre frontieră, cât și pentru amenajarea punctelor de trecere a frontierei, pentru accesul cetățenilor de o parte și de alta a graniței, cu respectarea legislației europene în domeniu.
Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, s-a întâlnit recent cu ambasadorul Ucrainei la București, Markiyan Kulyk, la cererea acestuia, cu care a discutat despre negocierile Acordului privind micul trafic la frontieră.
Diplomatul ucrainean i-a spus senatorului că acordul de mic trafic între România și Ucraina este într-o fază avansată a negocierilor, dar că în prezent se află într-un blocaj determinat de mai multe divergențe. Astfel, partea română solicită părții ucrainene ca în acord să fie inclusă deschiderea unui consulat român la Ujgorod și a unei agenții consulare la Slatina, pentru a ușura procesarea cererilor de viză. Totodată, partea ucraineană solicită creșterea numărului de puncte de trecere internațională între cele două țări, ca distanța până la care se aplică acordul să fie de 50 de kilometri de la graniță, și nu 30 de kilometri cum solicită România, invocând practica UE, iar durata de ședere să fie de 180 de zile, și nu 90 de zile, cum cere partea română.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: