Drumul european al protecției consumatorilor

De la cârnați expirați, la amendarea băncilor

Interviu cu dna ELENA OANEA,
director coordonator al CJPC Suceava

Până în urmă cu câțiva ani se identificau în memoria oamenilor cu „trupa de șoc” a lui „Piedone”, care descindea televizat și autoritar în piețele, alimentarele și restaurantele bucureștene, scormonind printre brânzeturi, salamuri și cărnuri expirate, pedepsind și înfierând indisciplina comercianților. Părea să fie singura lor treabă.

 

Astăzi, având în spate o legislație cu „parfum” european, mult mai complexă și mai vastă, comisarii (inspectori până nu demult) pentru protecția consumatorilor fac verificări în mai toate domeniile, veghind și corectitudinea băncilor față de clienți, și legalitatea prestărilor de servicii de apă, canalizare, furnizare gaz sau energie electrică, „luând de urechi”, dacă este cazul, furnizori de internet, telefonie mobilă, șoferi de taxi sau patroni de hoteluri, scopul lor fiind însă același ca întotdeauna: protejarea consumatorului. Același etern consumator care plătește și vrea în schimb să mănânce bine și sănătos, să doarmă în așternut curat, să se relaxeze, să aibă parte de confort, să vorbească la telefon, să se uite la televizor, să se tundă și să-și facă manichiura, să circule cu taxiul, să restituie credite contractate cu băncile fără să fie păcălit sau jecmănit. Când se întâmplă totuși așa ceva, „Măria Sa Consumatorul” vine cu jalba la cine trebuie să-i apere interesele și să-i facă dreptate; atunci când are. Anul trecut, 1004 suceveni și-au căutat dreptatea la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.

„Au fost situații în care operatorii economici au încercat să ne convingă prin diverse metode să renunțăm la sancțiuni”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: