Raționalizare a cheltuielilor din centrele de asistență socială

Demersul se ascunde sub denumirea de standarde de cost, reprezentând cheltuielile necesare furnizării de servicii sociale la standardele minime de calitate

 

Aleșii județeni au aprobat ieri capacitatea centrelor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în vederea aplicării actului normativ referitor la standardele de cost pentru serviciile sociale.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 23/2010 au fost aprobate standardele de cost pentru serviciile sociale organizate și administrate de către furnizorii publici de servicii sociale care stau la baza determinării necesarului de cheltuieli de funcționare a acestor servicii din unitățile administrativ-teritoriale, precum și a alocării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Standardele de cost constituie costul minim aferent cheltuielilor anuale necesare furnizării serviciilor sociale, calculate pentru beneficiar/pe tipuri de servicii sociale, potrivit standardelor minime de calitate sau a altor criterii prevăzute de lege. Pentru asigurarea unor servicii sociale în conformitate cu actul normativ amintit, a fost necesară stabilirea capacității centrelor pentru copii și adulți cu sau fără dizabilități și a centrelor pentru persoane vârstnice din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
„Suntem pentru eficientizarea activității și reducerea la maxim a cheltuielilor în perioada următoare. Așteptăm standardele de cost în domeniul protecției sociale, pentru a eficientiza aceste centre”, a pus în vedere președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. Stabilirea capacității acestor centre este necesară în vederea normării și încadrării corecte a personalului în funcție de nevoile persoanelor beneficiare, urmând a se realiza cu respectarea raportului dintre numărul de beneficiari și numărul salariaților.
„Apreciem că, din punct de vedere legal, proiectul de hotărâre este conform normelor aflate în vigoare și al standardelor aplicabile în domeniul asistenței sociale și protecției copilului”, declară vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Ilie.
Florin Tărnăuceanu, directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, este de părere că actul normativ cuprinde standardele de cost care stau la baza stabilirii cheltuielilor de funcționare a serviciilor sociale, în vederea utilizării cât mai eficiente a sumelor alocate de la bugetul de stat, dar și a asigurării furnizării unor servicii sociale de calitate, în folosul beneficiarilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: