„Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei

La Poiana Stampei a devenit o tradiție ca, în fiecare an, în prima zi de Crăciun, să se organizeze o manifestare care să reunească pe gospodarii satului, rude și prieteni din alte localități și fii ai satului, stabiliți în alte locuri.
În organizarea Primăriei și a Consiliului Local Poiana Stampei, a primarului Elisei Todașcă și a directorului Căminului Cultural Petrică Chiforescu, această sărbătoare a satului, intitulată “Sfânta seară de Crăciun” a adunat, pentru a trăi momente de bucurie, peste 600 de persoane, astfel încât sala Căminului Cultural a devenit neîncăpătoare.

 

Spectacolul a început cu “Colindul celui fără de țară” a învățătorului, de la Podul Coșnei, Vasile Chiforescu, colindă care a intrat la sufletul celor 20 de familii stabilite de mai mulți ani în țări de pe continentul american sau în țări europene, dar care revin în fiecare an în satul natal pentru a petrece sărbătorile de iarnă. Au urmat colinde interpretate “cum se poate mai bine în Bucovina” de Ansamblul “Poienița”, grupul vocal de la Școala din Poiana Stampei și de “veteranele” Victorița Candrea și Coca Chiforescu, cunoscute în întreaga țară prin aparițiile la posturile de televiziune și radio.
În cadrul celor aproximativ 3 ore de spectacol, cu 36 de evoluții scenice, cei prezenți au avut parte și de o urătură făcută special de Neculai Rusu pentru locuitorii comunei, urătură din care am aflat că “Moșul era să nu vină, pentru că avea gripă porcină”, dar totuși a venit “cu un sac roșu, minunat, oare cu cine-o fi votat?”. Din urătura unui copil am aflat și situația grea în care se află sătenii de la limita județului Suceava cu Bistrița-Năsăud, rămași fără loc de muncă, oameni care, pentru a-și câștiga existența, s-au apucat de ceea ce au făcut de sute de ani, creșterea animalelor. “Tata are datorii și rate/ Că și-a luat câteva capre/ Are de dat mulți bani/ De parcă ar fi luat Logan”…
Ansamblul „Poienița”, cunoscut în țară și peste hotare, condus de directorul Căminului Cultural, Petrică Chiforescu, și-a dovedit măiestria în prezentarea dansurilor mascaților, caprelor, ursului, sorcovitului, ilustrând bogata tradiție folclorică a zonei și adunând îndelungi aplauze.
Atmosfera de voie bună a fost întreținută de câțiva membri ai Ansamblului „Poienița”, cu două „momente publicitare” și o scenetă. Inspirați din reclamele TV și aplicând principiul televiziunilor comerciale potrivit căruia în orice spectacol difuzat există pauze publicitare, Petrică Chiforescu și Neculai Rusu au făcut reclamă la “Untdelemnul de la bunica din Poiana Stampei contra untdelemnului de la mama-soacră pentru pus în motorul de la mașină”, dovedind că mama-soacră este așa de bună încât te lasă fără mașină dacă folosești produsul pe care ți-l oferă. „Mahmur-stop” este soluția antimahmureală autohtonă, în care materia primă sunt merișoarele de la Poiana Stampei…
Sceneta “Cum să-ți alegi viitoarea nevastă” a adus în prezentat negocierile dintre un cioban (cu avere, proprietar de stână de capre, care vrea să-și însoare fiul “modern”) și tatăl unei domnișoare “tradiționale”. Chiar dacă fata de măritat nu reușește să mulgă caprele, să facă cozonaci în rulă, în urma înțelegerii dintre părinți este măritată cu „feciorul talău, căruia i-a căzut vopseaua în cap”, având loc o nuntă, în care rolul nuntașilor, gospodari din Poiana Stampei, a fost jucat de membrii Ansamblului „Poienița”.
„Am realizat un spectacol cu formații și artiști populari din Poiana Stampei pentru a marca această seară magică a Crăciunului împreună, pentru a fi o mare familie Poiana Stampei, formată din locuitorii satului, din cei plecați din sat, dar și din cei veniți de pe alte meleaguri să petreacă sărbătorile la noi. Toate dansurile, jocurile, tradițiile prezentate pe scenă sunt din comuna noastră, o comună plină de talente. Am avut un public la înălțime, motiv pentru care anul viitor vom prezenta un program mai bun. Anul acesta am avut foarte puțin timp pentru repetiții, Ansamblul

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: