Rețeaua traficanților de la Bilca ajunge în instanță

DIICOT Suceava a trimis în judecată 25 de „actori principali” și complici în rețeaua de traficanți de țigări constituită de Țurcanu și frații Puha > Capii grupării și alte câteva persoane au fost arestați în iulie a.c., dar, până în septembrie, toată lumea era în libertate > Rețeaua lui Țurcanu a introdus ilegal în țară și a comercializat țigări de contrabandă în valoare de aproximativ 500.000 de euro

Nu mai puțin de 25 de inculpați vor fi trimiși în judecată de procurori ai Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism în dosarul contrabandiștilor de țigări peste frontiera verde ce se adună, filă cu filă, de la sfârșitul anului 2008.

 

Este vorba despre Țurcan Aurel, Puha Costică, Puha Dumitru zis Dan, Puha Ștefan Vasile, Vicol Mihai Viorel, Plămadă Arcadie, Cârdei Gheorghe, Chelariu Iulian zis Ducu, Ursachi Florin, Catană Costel, Dragomir Daniel, Calestru Constantin, Bujdei Gheorghe, Drâglă Brândușa-Veronica zisă Brenda, Puha Angelica-Zamfira, Puha Ana-Maria, Cioată Nicolai Trandafir, Cioată Valeria, Vicol Tatiana, Robu Mihai Gavril, Beke Arpad, Nedelcu Edvin, Neculau Cristea, Josan Nicu, Rusu Cristian, o rețea vastă de 25 de oameni din localități „fierbinți” pentru traficul de țigări din Ucraina, oameni care trăiesc din asta, indiferent dacă sunt soți, frați, părinți, cumnați sau… străini de județ.
Capii rețelei sunt primii 5 suceveni nominalizați, cei care au și pus în 2008 bazele grupului infracțional care se va prezenta cât de curând în fața judecătorilor, acuzați fiind de constituire în grup infracțional organizat, contrabandă calificată și complicitate la cea din urmă infracțiune. Pe lângă ei, restul membrilor “plutonului”, bine structurat de altfel, au avut fiecare rolul lor, fie în calitate de cărăuș, depozitar, “pândac”, plasator și încasator, acum având de dat socoteală pentru fiecare infracțiune probată în rechizitoriu.
Ancheta procurorilor DIICOT a stabilit că grupul lui Țurcanu și al fraților Puha a introdus ilegal în țară cel puțin 266.000 de pachete de țigări, în special din mărcile Chesterfield, More Viceroy, Marlboro, Ronson și L&M, marfă care valora pe piață peste 500.000 de euro.

Puși în libertate după cel mult 60 de zile de arest preventiv

În urma unei megaacțiuni care a mobilizat forțe “câtă frunză și iarbă” din cadrul Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și chiar a Aviației, Țurcanu, frații Puha și Vicol au fost arestați la sfârșitul lunii iulie. Trebuia să ajungă în fața procurorilor și Arcadie Plămadă, dar s-a făcut nevăzut, el fiind depistat abia pe 8 august.
Caguliștii au descins atunci și au percheziționat simultan 17 locuințe suspecte din localitățile Bilca, Vicovu de Sus, Voitinel, Volovăț, Fălticeni, Leucușești, în urma cărora au tot încărcat: aproape 80.000 de pachete de țigări de contrabandă (Viceroy, Malboro, L&M, More, Ronson, Margle etc.), circa 150.000 de lei, peste 4000 de euro și 200 de dolari. Au mai fost ridicate 33 de telefoane mobile și 34 cartele SIM, două stații de emisie-recepție, două laptopuri, un binoclu, două autoturisme, precum și numeroase înscrisuri doveditoare.
La câteva zile au mai fost arestați preventiv și alți membri ai rețelei, dar, în ciuda recursurilor înaintate de procurorii DIICOT, până la începutul lunii septembrie toți cei care au stat după gratii câte unul sau două mandate au fost eliberați.
Recent, cercetările în cazul traficanților de țigări au fost finalizate, rechizitoriul întocmit de procurorul DIICOT numărând aproape 400 de pagini.
Probe materiale, mărturisiri, declarații ale martorilor, convorbiri telefonice înregistrate sunt argumentele cu care anchetatorii speră să convingă judecătorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: