Mutată în Spitalul nou și modernizată

Secția Neurologie este acum un „etalon” pentru celelalte

Secția de neurologie de la Spitalul Județean Suceava a fost mutată de la Spitalul vechi și adusă la standardele pe care și le-ar dori multe spitale, fiind inaugurată sâmbătă în prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătății, dr. Cristian Irimie, a deputatului Gabriel Gospodaru, vicepreședintelui CJ Vasile Ilie, a primarului Ion Lungu și nu în ultimul rând a conducerii Direcției de Sănătate Publică Suceava, a spitalului și medicilor-șefi de secții.

 

Directorul unității, ec. Vasile Râmbu, a prezentat avantajele mutării secției: în primul rând eliminarea deplasării cu căruciorul a pacienților la spitalul nou pentru investigații, consultații interdisciplinare, anulând astfel riscurile care apăreau prin sosirea ambulanței cu întârziere sau de accidente rutiere. În felul acesta a fost scurtat timpul de deplasare a pacienților la Secția Anestezie-Terapie Intensivă, în cazul urgențelor, sau la Computerul Tomograf, știut fiind faptul că orice secundă este vitală în astfel de situații, și s-a realizat și un circuit “facil” între această secție și Unitatea Primire Urgențe, radiologie sau ATI.
După modul în care arată astăzi Secția Neurologie, având 9 saloane cu 4 paturi, 6 cu câte 2 paturi și o rezervă cu baie proprie, cu paturi funcționale mobile, grupuri sanitare moderne, cu cabine de duș, în “condiții de igienă maximă”, ea este “un etalon pentru toate secțiile”, a precizat ec. Râmbu, adăugând că și celelalte secții vor arăta la fel, în prezent efectuându-se lucrări de modernizare la ultimul etaj, unde funcționează secțiile Cardiologie, Chirurgie Infantilă, Pediatrie și Oftalmologie. Directorul spitalului a estimat că acestea vor fi finalizate în prima parte a lui 2010.
Directorul spitalului sucevean a mai spus că s-au cheltuit în total circa 500 000 lei pentru Neurologie și amenajarea birourilor TESA, în locul cărora s-a mutat secția menționată, contribuții importante la finanțare având Primăria și Consiliul Județean Suceava.

Aportul comunității locale, “un model care ar trebui urmat și de alții”

Reprezentantul MS, dr. Cristian Irimie, fost manager al spitalului, s-a arătat “puțin invidios” pe actualul manager, precizând că, la fel ca toți directorii-medici ai spitalului de până acum, și el și-a propus mutarea acestei secții… „și a reușit un economist”. De unde a concluzionat că “nu trebuie să fii medic numaidecât, ci să fii un bun manager”. El a ținut să remarce că Primăria “a înțeles utilitatea demersului”, alocând bani pentru modernizarea acestei secții, iar câștigul este al bolnavilor, care “merită aceste condiții”. Dr. Irimie consideră că “implicarea comunității locale este necesară și benefică”, în contextul în care “ministerul dorește descentralizarea”.
“Faptul că s-a reușit realizarea și mutarea unei secții dintr-un spațiu impropriu într-un spațiu foarte bine organizat și modern, în care confortul pentru pacienți este mult ameliorat față de ce au avut înainte, se datorează colaborării cu reprezentanții comunității locale, Primărie, Consiliul Local Suceava și Consiliul Județean. Referindu-ne strict la secția de Neurologie, trebuie să apreciem sprijinul Consiliului Local Suceava pentru realizarea acestor lucruri. Este un model care ar trebui urmat și de alții, pentru că, dacă aceste comunități locale nu vor contribui măcar pentru refacerea infrastructurii spitalicești, nu putem niciodată să ameliorăm condițiile, în acest moment posibilitățile bugetului de stat fiind mult reduse. De aceea contăm foarte mult pe sprijinul comunităților locale și aș vrea să văd cel puțin în fiecare spital județean făcută o secție cu contribuția Consiliului Județean sau a Consiliului Local din respectivul teritoriu”, a declarat secretarul de stat.

Noi vrem să se ocupe de administrarea spitalului comunitatea locală

Accentuând pe ideea descentralizării, dr. Cristian Irimie a mai precizat: “Rolul descentralizării este să dăm către comunitatea locală nu numai unitatea sanitară, ci și responsabilitatea întreținerii și a managementului infrastructurii, și nu numai a unui spital, pentru că, dacă comunitățile locale consideră că spitalele pot să fie în proprietatea lor, dar nu și în administrarea lor, atunci avem o mare problemă.
Toate unitățile sanitare sunt în proprietatea consiliilor locale și consiliilor județene și date în administrare spitalelor. Noi vrem să se ocupe de administrarea spitalului comunitatea locală, pentru că atunci implicarea ei în acest spațiu va fi benefică. Dacă reprezentanții comunității nu se vor implica, atunci se va vedea la vot. Primarul care va ști să facă pentru pacienți, pentru bolnavi lucruri deosebite va câștiga, cel care nu se va implica în asemenea lucruri sunt convins de pe acum că nu va câștiga alegerile”.
În ce privește anul financiar 2010, dr. Irimie este optimist: “Să vorbești despre un an mai bun când toată lumea vorbește de criză este o afirmație hazardată. Eu sunt convins că lumea a devenit din ce în ce mai conștientă că sistemul de sănătate nu poate să funcționeze cu rateuri, trebuie să se asigure o finanțare corespunzătoare și sunt convins că în bugetul pe anul 2010 acest lucru se va întâmpla”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: