Aproape 200 de fermieri au fost respinși de la plata subvenției pe hectar

În cazul în care mai mulți agricultori au solicitat sprijinul financiar pentru aceeași suprafață și în aceleași bloc fizic, ei sunt excluși de la plată până la soluționarea litigiului

 

Mai mult de 109 milioane de lei au încasat fermierii suceveni în contul sprijinului financiar prin schemele de sprijin pe suprafață pe anul 2008. Potrivit unei statistici a Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava, din cele 56.814 cereri din județ, au fost efectiv achitate 53.379, procentul fiind de 93%. Aceeași informare relevă că 3.168 solicitări sunt sub limita de plată, 195 au primit decizie negativă, alte 72 de documentații fiind în curs de soluționare. De menționat este faptul că acordarea sprijinului pe suprafață este condiționată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene, respectiv administrativ, pe teren și prin teledetecție. Principalele erori constatate în urma controlului prin teledetecție se referă la identificarea greșită a parcelor și absența culturii menționate în cererea de plată. Conform APIA, la controlul prin teledetecție este important ca suprafața în cauză să fie amplasată în blocul în care este în realitate în teren și să fie cultivată cu acea cultură declarată de fermier. Prin urmare, dacă în urma controalelor prin teledetecție au fost relevate neconformități, fermierii sunt notificați să prezinte documente de clarificare a datelor din cererea de plată. De asemenea, în cazul în care mai mulți agricultori au solicitat sprijinul financiar pentru aceeași suprafață și în aceleași bloc fizic, ei sunt excluși de la plată până la soluționarea litigiului.
„APIA asigură toți fermierii care au depus cereri de sprijin și care îndeplinesc condițiile impuse de legislația europeană și națională că vor primi în perioada următoare sumele la care sunt îndreptățiți, însă plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate”, declară oficialii APIA Suceava.
La nivel național, din cei aproximativ 101.000 de fermieri selecționați pentru acest tip de control, 69.000 sunt notificați să se prezinte la centrele APIA pentru clarificarea datelor din cererile de plată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: