O vicoveancă a fost răpusă de gripă nouă

De la nivel central s-a anunțat că o femeie de 35 de ani din zona Rădăuți a murit în urma gripei porcine > Conducerea DSP ne-a spus ca e vorba, de fapt, de un bărbat, secretomania impusă de minister afectând serios corectitudinea materialelor de presă > Gripa porcină a afectat până acum 9 medici și asistente din județ, dar date mai multe nu putem afla nici cu Poliția!

În contextul pandemiei de gripă nouă, e firesc ca oamenii din serviciile de sănătate să lucreze sub presiune și stres, mai ales că au început și ei să se îmbolnăvească de gripă porcină, până a-și lua dozele de vaccin împotriva virusului AH1N1. Șeful Compartimentului de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, dr. Valeriu Morariu, a informat că, de la începutul apariției acestei gripe, au fost confirmați în județ cu gripă porcină 9 oameni din sistem, medici și asistenți.

 

Precizăm că foarte greu am făcut rost de această cifră, secretomania impusă de sus, de la minister, prin ordin scris, aducându-i pe reprezentanții instituțiilor cheie din sănătate în stare de muțenie totală. Directorul DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, ne-a precizat că, din câte știe (sau din câte poate spune?), 4 medici din spitalul județean au fost infectați cu virusul AH1N1, din care 2 infecționiști de la Boli Infecțioase Suceava. Alte surse ne-au informat că ar mai fi și 2 medici de familie din teritoriul județului. Situația este mai mult tragică decât comică, fiindcă, la urma urmei, medicii și asistentele sunt persoane aflate în prima linie și ar trebui să știm dacă prezintă siguranță sau nu pentru pacienți sau dacă-și iau toate măsurile de prevenire impuse de regulamentul ministerului, ca să nu pună pacienții în pericol.

Încă 6 cazuri confirmate în județ

Așa că este nefiresc acum să ne facem meseria de ziarist cu informații trunchiate, spuse în doi peri, aflate de unde se poate, întrucât cei care răspund de problemele de sănătate din județ nu pot sau nu vor să le dea. Ieri, de pildă, ministerul a mai semnalat 2 cazuri de deces, iar în presa centrală s-a spus că unul ar fi o femeie de 35 de ani din zona Rădăuți, internată cam de 3 săptămâni la Spitalul din Iași. Ea fusese inițial internată la spitalul din Rădăuți, cu insuficiență respiratorie, ulterior fiind trimisă la Iași și confirmată cu gripă porcină, de atunci aflându-se sub aparate. Am dat vreo 6 telefoane pentru a ne edifica asupra cazului, nu pentru a da o știre de senzație, ci pentru a informa corect cititorii, în condițiile în care ministerul e singurul care dă informații pe site, informații care cuprind doar numărul de cazuri de îmbolnăviri sau decese. După 5 apeluri fără răspuns către persoane avizate, șeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, ne-a spus că, din informațiile pe care le are, persoana decedată ar fi de fapt… un bărbat care fusese transportat la Iași, Spitalul de Urgență “Sfântul Spiridon”, în stare gravă, luni seara.
Până la urmă am aflat, pe surse, din Iași, că e vorba într-adevăr de o femeie dintr-un sat din zona Vicovu de Sus, care a murit ieri dimineață la spitalul ieșean menționat. Femeia suferea de obezitate și insuficiență respiratorie și era confirmată cu noul virus gripal. Ea fusese internată pe 8 noiembrie la Secția de Terapie Intensivă.
Încă de la debutul simptomatologiei, a fost internată la Spitalul Municipal Rădăuți, unde a fost diagnosticată cu „insuficiență respiratorie, stare toxico-septică”, însă starea ei s-a agravat și a fost trimisă de urgență la spitalul din Iași, unde a fost diagnosticată cu gripă nouă. Medicii ieșeni spun că ar fi posibil ca ea să fi luat virusul pe filiera Ucraina.
Oricum, cel puțin este cert că toate decesele de până acum au survenit pe fondul unor afecțiuni cronice vechi, persoanele respective fiind și supraponderale.
Potrivit ultimelor date (laconice) ale ministerului, în ultimele 24 ore în județ au fost confirmate 6 cazuri noi de gripă porcină, în săptămâna 23-29 noiembrie fiind confirmate 35 de cazuri de gripă nouă. La nivelul țării au mai fost depistate încă 168 de cazuri, cu 2 decese. Numărul total al cazurilor confirmate în România se ridică la 3427, din care 5 decese. Totuși, ministerul ne-a mai spus ceva ca să ne liniștească: virusul de pe teritoriul țării noastre nu a suferit mutații!
În paralel cu gripa nouă, evoluează ascendent gripa sezonieră și infecțiile respiratorii, fiind diagnosticate clinic 139 cazuri de gripă, 5198 infecții respiratorii ale căilor respiratorii superioare și 1019 cazuri de pneumopatii acute.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: