Dosarul „Asfaltul electoral” se întoarce

Conducerea democrat-liberală a Consiliului Județean acuză că în 2008, înaintea alegerilor locale din iunie, executivul PSD a făcut lucrări nebugetate, precum și în absența contractelor, pe 12 drumuri județene > „Cineva va trebuie să răspundă și vă asigur eu că vom merge până în pânzele albe, astfel încât să răspundă cei care au greșit”, a declarat șeful administrației județene PD-L, Gheorghe Flutur

Președintele PD-L al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a avertizat ieri, în plenul ședinței ordinare a deliberativului, că nu ezită să facă toate demersurile necesare pentru ca bănuiții vinovați de turnarea ilegală de covoare asfaltice în campania electorală de la localele din vara lui 2008 să fie aduși în fața instanței.

 

Președintele Flutur a lansat acest semnal după ce alesul județean social-democrat Mihai Grozavu, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la societatea „Drumuri și Poduri”, solicitase un raport asupra situației economico-financiare a firmei la care unic acționar este Consiliul Județean. Dl Grozavu a spus că, în 2005, unitatea a avut profit de 4,3 milioane de lei, în 2006 – de 4,6 milioane de lei, în 2007 – de 5,1 de milioane de lei, iar în semestrul întâi din 2008 – de 8,5 milioane de lei. Aceasta pentru ca, în al doilea semestru al aceluiași an, să se consemneze pierderi de 4,6 milioane de lei, iar în 2009 – de 3,2 miliarde de lei. „Nu știm nici noi unde se vrea să se ajungă. Dacă se intenționează ca societatea să fie vândută, măcar să o vindem în condiții avantajose, în absența pierderilor”, a subliniat consilierul județean PSD, adăugând că nu este autorul unei intervenții politice, atât AGA, cât și conducerea „Drumuri și Poduri”, dorind scoatere societății din necaz. Mihai Grozavu a reliefat că, date fiind acestea, nu are de gând „să dea cu subsemnatul pentru 10 lei indemnizație pe lună în calitate de membru AGA”.

Starea economică necorespunzătoare a firmei este pusă pe a seama aprobării cu întârziere a bugetului de stat

Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, a remarcat că intenția celor de la PSD este de a arăta că, imediat după instalarea la conducerea Consiliului Județean a domniei sale, „Drumuri și Poduri” a început a merge rău. Dl Flutur a ținut să puncteze că, în prima parte a lui 2008, înaintea alegerilor locale din iunie, pe 12 drumuri județene s-au făcut lucrări fără ca acestea să fie prinse în buget, precum și în absența contractelor legale. Președintele Flutur a pus în vedere că aceste nereguli fac obiectul unui dosar al DNA și că se va merge până la capăt, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Vicepreședintele Consiliului Județean, Daniel Constantin Cadariu, a reliefat că societatea „Drumuri și Poduri” are datorii de 9,2 milioane de lei către furnizori, în timp ce debitele beneficiarilor către firmă sunt de 6,8 milioane de lei. Mare parte dintre aceștia din urmă sunt instituții publice și administrații publice locale, iar, pe fondul crizei economice, cu toții se află în jenă financiară. În perioada care vine, „Drumuri și Poduri” va emite facturi de 6,6 milioane de lei pentru lucrări executate în baza contractelor încheiate. La jumătatea acestui an, firma avea pierderi de 3,1 milioane de lei, cifra de faceri netă ridicându-se la 9,5 milioane de lei, comparativ cu 22,4 milioane lei în intervalul corespunzător al anului 2008. Adjunctul șefului executivului județean susține că această stare de fapt este urmare a aprobării cu întârziere a bugetului de stat, implicit a bugetelor județene, condiții în care licitațiile s-au făcut cu întârziere, iar numărul contractelor a fost mai mic.

Mulți beneficiari ai societății au fost acționați în instanță, însă din cauza lipsei de lichidități la datornici, sumele cuvenite nu pot fi recuperate

Dl Cadariu susține că, potrivit raportului de audit financiar al cenzorilor, în martie-iunie 2008 s-au realizat intervenții la 12 drumuri județene, neexistând alocare financiară din partea Direcției de Drumuri din cadrul Consiliului Județean, iar, în lipsa procedurilor de achiziție publică, nu s-a încheiat nici contractul aferent între această structură și firma „Drumuri și Poduri”. „Nu au fost îndeplinite nici celelalte formalități cerute de lege, adică nu s-a dat ordin de începere a lucrărilor, nu s-au încheiat procese-verbale de predare a amplasamentelor și nu au existat procese-verbale pentru fazele determinate ale execuției – dacă aceasta s-a făcut – vizate de Inspectoratul în Construcții”, evidențiază vicepreședintele Consiliului Județean, subliniind că nici la această dată lucrările respective nu sunt facturate, cauza constând în neîntrunirea condițiilor legale pentru realizarea lor. Daniel Constantin Cadariu susține că înregistrarea cu întârziere în contabilitate a veniturilor respective, în condițiile în care acestea nici măcar nu pot fi încasate, a generat, în numele societății „Drumuri și Poduri”, importante obligații cu TVA, impozitul pe venit și impozitul pe dividende. Domnia sa informează că foarte mulți dintre beneficiarii firmei au fost acționați în instanță, într-o serie dintre procese s-a ajuns la executare silită, însă, din cauza situației falimentare a datornicilor sau a lipsei de lichidități la administrațiile locale, sumele cuvenite nu pot fi recuperate. „În momentul de față, societatea nu este în pericol de a-și închide activitatea, dar există o serie de aspecte care pot genera probleme în viitor”, a conchis dl Cadariu.

Președintele Flutur le amintește social-democraților despre eșecul cu Proiectul „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene”

La rându-i, alesul PSD Petru Știrbu a arătat că cifra medie de afaceri a firmei „Drumuri și Poduri” a fost, în anii anteriori, de circa 50 de milioane de lei, cu o contribuție la bugetul județean de circa 13 milioane de lei anual, nefiind vorba nicidecum de pierderi, ca în prezent. „Totul venea de la cifra de afaceri. Vedem care este aceasta acum și trebuie să spunem cine a greșit”, a afirmat Știrbu, care a opinat că de vină este managementul de la societatea de „Drumuri și Poduri”. Președintele Gheorghe Flutur a considerat că intervenția lui Petru Știrbu are conotație politică, găsind de cuviință să le aducă aminte social-democraților despre insuccesul cu Proiectul „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene”, care „a fost extraordinar de performant”. „S-a nenorocit județul acesta cu 200 de milioane de euro și stăm pe la Ministerul Justiției să-l descâlcim. Sunt 12 drumuri la care DNA face cercetări, pentru că s-a turnat asfalt în perioadă de alegeri. O să creadă cineva că acum este apocalipsul, iar înainte a fost totul perfect. Or, nu este așa și vă dăm și dovezile. Dar, cineva va trebuie să răspundă și vă asigur eu că vom merge până în pânzele albe, astfel încât să răspundă cei care au greșit”, a conchis șeful administrației județene, Gheorghe Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: