Satul Holda

Sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

În satele Holdița și Holda sunt în jur de 600 de familii, cu tot cu cele din cătunele Barnar, Porcăreața și Capra. În anul 2001, câțiva oameni de acțiune, în frunte cu preotul Ioan Simiraș, s-au gândit că e timpul să se facă o biserică nouă. Au trasat-o, lângă biserica cea veche, și au început să strângă materiale și bani.

 

Au fost mulți cei care se îndoiau de reușită, mai ales că dimensiunile proiectate erau cam mari: 27 metri lungime, 8 metri lățime și 21 metri înălțime. Dar, pe 10 mai 2002, un sobor de preoți în frunte cu Î.P.S. Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, sfințește temelia ridicată între timp. De atunci și până în 2009 au fost zile și ani de efort și luptă pentru credincioșii din cele două sate, care, în frunte cu părintele Ioan Simiraș, cu epitropul Petru Candrea și consilierii Constantin Hîj și Aurel Păștinaru, au muncit și s-au vrednicit zi și noapte. Lor li s-a adăugat un grup de întreprinzători tineri și destoinici din cele două sate: Mugurel Ilișanu, Dan Lupuleasa, Gheorghe N. Ilișanu, Ion Filimon, Vasile Cătănoaia, Gheorghe Țîntaru etc.
În anul 2006, preotul Ioan iese la pensie, iar în locul său vine vrednicul său urmaș, părintele Adrian Simiraș. Astfel s-a finalizat pictura, de un colorit și strălucire aparte, executată de pictorul Robert Călugărul. Catapeteasma, stranele și mobilierul le-a făcut sculptorul Ioan Coșofrei. Merită semnalat aici și ajutorul dat pe tot parcursul lucrărilor de Consiliul Local și Primăria Broșteni, de Ocolul Silvic Crucea, prin șeful de ocol, ing. Gavril Ilișoi, și șeful de district Nelu Dunca. Și atunci când biserica a fost cu totul gata și împodobită cu strane, mobilier și obiecte de cult, pe 1 octombrie 2009, de sfânta sărbătoare Acoperământul Maicii Domnului, s-a sfințit. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Î.P.S. Pimen și P.C. Aurel Goraș, protopopul de Câmpulung, împreună cu un sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură, înaltul ierarh a vorbit despre munca și vrednicia enoriașilor din parohie, în frunte cu cei doi preoți: „Ioan cel Bătrân și Adrian cel Tânăr”, după cum i-a numit Î.P.S. Pimen. „Ceea ce ați făcut aici a fost cu jertfă și credință în Dumnezeu, ați înălțat o biserică mare într-o parohie mică…”, a mai spus Preaînaltul. Ca recunoaștere a meritelor lor, preoții Ioan și Adrian Simiraș au primit titlul onorific de iconom stavrofor. Și Consiliul Parohial a primit Diploma și Distincția de vrednicie, pentru contribuția adusă la ridicarea sfântului locaș.
Mesele construite pe aleea ce duce de la poartă la biserică au fost încărcate cu bucate de vrednicii gospodari din Holda și Holdița. Astfel s-a săvârșit sfințirea acestei biserici. Și dacă cea veche, din lemn, a rezistat 200 de ani, cea nouă, construită din fier forjat, ciment și cărămidă, poate să străbată câteva secole. Pentru că-i făcută cu dragoste, jertfă și credincioșie.
ION GAVRIL,
Broșteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: