Sărbătoare la Udești

Zi (specială) de sâmbătă, la Udești. O zi de “minivacanță” (cum a fost numit de unii acest episod de început de primăvară cu “libere”, datorat unui întâi de mai în care cei mai mulți n-au avut mai nimic a sărbători) care s-a întâmplat să coincidă, aici, cu una dintre cele două zile ale ediției din acest an a Festivalului de literatură “Camilar – Isanos”. Zi care, deși ploioasă (și cât își mai doreau oamenii locului, majoritatea plugari, la urma-urmei, nu doar câțiva stropi, ci ploi sănătoase pentru pământ!) și friguroasă, a devenit o adevărată sărbătoare.
 

L.D. Clement

Motiv a fost festivalul (cu primire de oaspeți, unii dintre ei adevărate personalități ale gândului scris; dar și – poate că mai ales! – cu o frumoasă și nicidecum scurtă, frântă amintire a celor care – unii duși în cea veșnicie neruptă de țărna celor care încă bătătoresc locul sau alții răzlețiți de ale vieții tainice poteci – fac comuna să respire prin atât de numeroase mari nume de înțelepți), iar în jurul acestuia, motiv a fost, credem, un curat simțământ al localnicilor că există. Că trăiesc, cugetă și făptuiesc! Un Oadeci ascuns într-un abur de ceață (pe care, de această dată, nimeni n-a mai urcat) a străjuit toate întâmplările, precum un zeu liniștit fiindcă a fost și este cinstit. Am remarcat, printre altele, între toate aceste întâmplări, strădaniile autorităților locale care – urmând, de-acum, o tradiție a locului, de altfel – numai nu s-au dat peste cap (dacă ar fi fost cazul, ar fi făcut-o și pe aceasta!) ca să fie totul bine. Am remarcat glasurile copiilor aflați pe scenă la școala din centrul comunei, apoi ale celor de pe scena căminului cultural pregătite, dacă nu pentru un adevărat examen al vieții lor de până acum, cel puțin pentru un primăvăratec și plin de roade examen al anului. Copii care s-au întărit rostind iar nume mari ale locului (care nu sunt doar ale locului) și spre care s-au ridicat pe vârfuri pentru a le ajunge într-o zi. Semn că, într-o altă zi, la Udești, vorbi-vom despre încă alte nume mari!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: