Pâine și sare pentru înalții prelați la Sanctuarul de la Cacica

Oaspete de onoare este anul acesta car-dinalul Georg Sterzinsky din Berlin, care va celebra astăzi Liturghia “Adormirii Maicii Domnului” > Au venit la Cacica Pe-tru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, Au-rel Percă, episcopul auxiliar de Iași, Jozsef Tamaș, episcop auxiliar de Alba Iulia
 

Preoții catolici, sucevenii și credincioșii i-au onorat ieri de bun venit pe înalții prelați participanți la pelerinajul anual de la Sanctuarul marian de la Cacica. Oaspete de onoare la celebrările de anul acesta este episcopul Georg Sterzinsky din Berlin, care a venit însoțit de Petru Gher-ghel, episcopul Diecezei de Iași, ei fiind primiți ieri în pragul Bisericii catolice din Suceava cu flori, pâine și sare. Ceremoniile cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului au început la Cacica de ieri, 14 august fiind ziua când are loc, în fiecare an, pelerinajul tinerilor, cel care va fi condus de data aceasta de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași. Conform tradiției, tinerii catolici au pornit în pelerinaj, ieri, la ora 11. 30, de la 5 kilo-metri în afara localității Ca-cica, două ore mai târziu având loc ritualul primirii peleri-nilor în Sanctuar. Deosebit de spectaculoasă a fost proce-siunea cu lumânări, începută la ora 22 și despre care vom da imagini și mai multe amănunte în ediția următoare. Astăzi va fi prezent la manifestările de la Cacica și Jozsef Tamaș, episcop au-xiliar de Alba Iulia, zeci de preoți din țară și din străi-nătate. La Liturghia de hram, de la ora 11, ce va fi celebrată de cardinalul Georg Sterzinsky, care are un mesaj special pentru credincioși, vor par-ticipa, ca în fiecare an, mii de pelerini din toată țara, dar și din Germania, Polonia, Un-garia, Austria și Italia. Actuala biserică de la Ca-cica, făcută după un proiect polonez, a fost consacrată în 1904, an în care s-a și ter-minat construirea ei. Tot atunci s-a stabilit și celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în ziua Ador-mirii Maicii Domnului. Pe 15 august 1996, lăcașul a fost declarat sanctuar diecezan, iar, un an mai târziu, sanctuar național. În anul 2000, printr-un decret al papei Ioan Paul al II-lea, biserica de la Cacica a primit titlul de „Basilica minor”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: