PSD Suceava 2020

Investiții de doi bani, plătite cu bani grei

Podul de piatră s-a dărâmat, a venit apa și l-a luat… Din nefericire, puhoaiele de apă ce s-au abătut, recent, spre o parte din județul Suceava, au luat nu un pod, ci zeci de poduri. Numai pe drumurile județene au fost distruse complet podurile de la Părhăuți, Bilca și Frătăuții Vechi. Alte 12, printre care și cele de la Frumosu, Humoreni, Vicovu de Sus, au fost avariate în bună parte. S-au dus pe apa sâmbetei sute de milioane de lei din buzunarul și așa sărac al contribuabilului. Deși sursele de finanțare pentru aceste investiții realizate în ultimii ani au fost diferite, ele au un punct comun: au fost făcute de mântuială, astfel că, la prima viitură mai mare, s-au rupt ca niște vreascuri.
 

Podurile de zeci de ani de peste Siret sau Suceava, de la Ițcani, Burdujeni, Zvoriștea, Hânțești, unde viitura s-a ridicat la circa 8 metri, au rezistat, iar unele din cele înălțate de numai câțiva ani s-au dărâmat. Așa stând lucrurile, îmi apare în imagine, din nou, chipul marelui inginer Anghel Saligny, care a proiectat și construit, cu 100 de ani în urmă, în numai 5 ani, podul de la Cernavodă, unul dintre cele mai mari, la acea vreme, din Europa și din lume. La inaugurarea lucrării, Saligny, împreună cu șefii de echipă, au stat într-o barcă, sub pod, în timp ce, pe deasupra, au trecut 15 locomotive și un tren de persoane. Câți dintre constructorii actuali, ce în-casează sume de bani uriașe pentru lucrările de mântuială efectuate, ar avea, oare, curajul, să se supună unei probe măcar asemănătoare, care solicită un asemenea curaj? Sau să restituie banii pentru lucrul făcut de proastă calitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: