Premieră medicală la spitalul din Câmpulung Moldovenesc

La Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc a avut loc luni, pentru prima oară, o operațiune de prelevare de sânge din cordonul ombilical al unui nou-născut în vederea recoltării de celule stem. Operațiunea a fost solicitată de o pacientă de 35 de ani din Vatra Dornei, care a adus pe lume, la spitalul câmpulungean, un băiețel perfect sănătos.
 

Demersul medical a fost realizat de dr. Luminița Ciosnar, medic special instruit pentru asemenea operațiune, iar rezultatul va fi cunoscut peste două luni. Până în prezent, majoritatea pacientelor din zonele Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc au solicitat acest serviciu clinicilor sucevene, pentru că nu știau de po-sibilitatea efectuării demersului și la spitalul câmpulungean. Potrivit precizărilor dr. Luminița Ciosnar, procedura este complet nedureroasă și nu afectează în niciun fel sănătatea ulterioară a mamei ori a copilului. Sângele este prelevat din cordonul ombilical imediat după naștere, în minutele premergătoare expulzării placentei, după secționarea cordonului ombilical. De această procedură pot bene-ficia inclusiv mamele care nu au asigurare medicală de stat, iar femeile nu trebuie să plătească nimic înainte sau imediat după naștere. Costurile vor fi achitate de mamă chiar și în tranșe lunare, după ce reușita operațiunii va fi confirmată de specialiști clujeni. Totul costă aproximativ 1000 de euro, iar, ulterior, pentru stocarea celulelor, se vor plăti lunar circa 100 lei. Conform explicațiilor oferite de dr. Ciosnar, de întreaga operațiune se ocupă o firmă din Bratislava, care este reprezentată la noi de specialiști clujeni. Femeile interesate pot obține din spitale toate infor-mațiile pentru contactarea firmei în cauză, iar ulterior reprezentanții firmei le dau explicații detaliate. Dacă viitoarea mamă este interesată, firma îi livrează acasă kitul cu materialele necesare recoltării, cu care pacienta poate merge în spitalul ales de ea pentru naștere. Operațiunea este realizată în spital de medici special instruiți, cum este cazul dr. Ciosnar. „În țară, această operațiune se face destul de frecvent, pentru paciente care își permit aceste costuri. Pentru multe mămici din România, prețul pare inițial mare, dar având în vedere că poate însemna șan-sa la viață a copilului la nevoie, cu siguranță o mamă responsabilă nu ezită să facă acest pas dacă are posibilitatea să facă rost de suma în cauză. Noi recomandăm cu căldură acest procedeu”, afirmă dr. Ciosnar. Conservarea celulelor stem astfel prelevate poate fi salutară pentru viitorul copilului, în cazul în care acesta ar suferi ulterior de afecțiuni grave, între care anumite tipuri de cancer sau boli neurolo-gice. Actualele tehnici medicale permit folosirea acestor celule pentru recuperarea bolnavilor odinioară condamnați de boală. Recoltarea sângelui necesar se poate face în multe spitale din țară, de către medici specialiști instruiți în acest scop.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: