Vernisaj în jurul coroanei

„Un semn că societatea românească începe să se așeze pe temelii solide…”
Închisă într-o cutie de sticlă, Coroana Reginei Maria, “simbolul României reîntregite” sau al “unității teritoriale românești” cum spun istoricii, își așteaptă vizitatorii în sala de expoziții a Muzeului de Istorie Suceava, în această săptămână.
 

Cei care o vor vedea în cele zece zile cât va sta la noi vor avea prilejul să rememoreze o pagină dintr-o istorie, ce nu trebuie uitată, dar și unul de medidație, după cum spunea șeful Direcției de Cultură, dl Aurel Buzincu, sâmbătă, la deschiderea expoziției: “A sta într-o încăpere cu o coroană înseamnă a sta în biserică, deoarece ea face parte din lucrurile sacre ale puterii. Există și o valoare sacră în acest obiect, în jurul căruia trebuie să vorbim de-spre România adâncă, profundă. Poate ar trebui să medităm la acest lucru în preajma ei”. Vernisajul a adunat extrem de multe oficialități, persoane publice de coloratură politică diferită, prezența numeroasă fiind în contrast cu cea constatată de aceiași organizatori cu circa 15 ani în urmă, la expoziția de documente și fotografii “Regina Maria, ultima romantică”: “Expoziția de atunci s-a bucurat de puțină audiență din cauza patimilor politice din acea vreme, care s-au răsfrânt asupra ei. Expoziția a fost puțin boicotată și a trecut neobservată. Faptul că astăzi este atâta lume aici e un semn că societatea românească începe să se așeze pe temelii solide și că democrația e la ea acasă, iar patimile politice sunt deasupra acestor momente”, a reamintit istoricul Dan Petrovici. Coroana este realizată din aur masiv, cântărind aproape 2 kilograme. Brațele coroanei sunt evazate, fiind terminate în vârfuri cu crini. Coroana este bătută cu pietre scumpe, iar pe laterale are câte un pandantiv, cu câte un disc de care atârnă câte trei șiruri de mărgele, terminate cu câte o cruce gamată. Coroana se alătură celorlalte două piese din comorile tezaurului pe care ambiția conducerii CMB de a oferi sucevenilor periodice incursiuni în trecutul nostru le-a adus în expoziție la Muzeul de Istorie. La 10 mai 2005, tot într-un locaș de sticlă, a putut fi văzută Coroana de oțel a Regelui Carol I, iar în octombrie 2007, cele 9 brățări dacice. Toate acestea ne arată că “avem o istorie excepțională, am avut o Românie fantastică și noi trebuie să devenim cei care putem contribui să continuăm minunatele vremuri existente înainte”, a declarat la eveniment prefectul Alexandru Băișanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: