Solemnitatea așteptării…

Cu toate că luni, 21 aprilie, la Galeria de Artă, la ora 11, va avea loc deschiderea Târgului de Paști, Ion Crevco, din Brodina, nu a mai avut răbdare și a venit joi, 17 aprilie, în Piața Mare pentru a scoate la vânzare ouăle încondeiate la care a trudit în timpul iernii împreună cu nevasta. Cel mai ieftin ou are prețul de 6 lei, dar pentru Ion Crevco fiecare ou reprezintă o bijuterie la care a pus suflet și pentru care nu există valoare.
 

Așezate cu delicatețe, ouăle se arată în toată splendoarea, reprezentând motive geometrice tradiționale, cărora li s-au adăugat altele noi, încondeierea presupunând și un anumit dinamism legat de inspirația meșteșugarului. Printre tarabele cu zarzavaturi sau flori, omul nostru din Brodina trona mândru în timp ce admiratorii se opreau măcar pentru a-și clăti ochii, dacă nu și pentru a rupe din bugetul auster. Chiar și încondeiat meșteșugit, la ur-ma urmei, un ou costă cât trei pâini – gândea pragmatic vreu-nul mai strâns la pungă… Ion Crevco nu a avut însă motive de îngrijorare. Până la Săr-bătoarea Paștelui mai e puțin, destul însă ca omul potrivit să vină cu o ofertă avantajoasă, mai ales că turiștii sosesc pentru a-și petrece vacanța la mă-năstiri. În altă ordine de idei, bucovineanul din Brodina se satură și din privitul mărfii expuse, cât despre ban… e ochiul dracului și niciodată nu-ți ajunge cum ai dori! Dar dacă Iisus Hristos a pătimit pe cruce pentru noi, iată că în Bucovina solemnitatea sărbă-torii începe cu mult înainte de ziua cea mare și, în așteptare, orice lucru este făcut cu sme-renie și dăruire. O mărturisesc și superbele ouă încondeiate cu gândul la Dumnezeu, mărturisind identitatea unui popor pentru care datina este sfântă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: