În ultimii ani

Sucevencele au fost mai receptive la metodele de contracepție

Circa 12000 de consultații au avut loc anul trecut la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Planificare Familială de la Policlinica Suceava, remarcându-se o creștere accentuată a adresabilității, chiar și a femeilor din mediul rural și din comunitățile de romi. Potrivit dr. Maria Bucșineanu, dintre femeile care au trecut pragul acestui cabinet în anul precedent, 838 sunt cazuri noi, numite acceptori. Totodată, anul trecut au fost efectuate 2076 teste Papanicolau.
 

“Eu zic că femeile sunt mai bine informate și de aceea se constată an de an creșterea numărului de consultații și a noilor acceptori. Femeile luate în evidență la cabinet cu metode contraceptive beneficiază și de Pap-test gratuit o dată pe an. La cabinet vin și fete foarte tinere, de 17-18 ani care preferă metodele de barieră (prezervativul) și pilulele contraceptive, deoarece au tulburări ale ciclului menstrual. Odată cu consilierea pentru folosirea metodelor contraceptive, adolescentele sunt consiliate și cu privire la infecțiile cu transmitere sexuală și încurajate să folosească prezervativul ca metodă de protecție împotriva acestora. Oricum, noi îndrumăm toate femeile care vin la noi să-și facă testul Papanicolau în fiecare an”, a declarat dr. Bucșineanu. Numai că nu toate femeile apelează la recomandările medicului atunci când vor să folosească pilulele contraceptive, ele prezentându-se direct în farmacii și bazându-se numai pe citirea prospectului. De aceea, multe ajung totuși la cabinetul de planning, întrucât nu au luat contraceptivul potrivit și prezintă efecte secundare, precum sângerări și grețuri. Dintre contraceptivele recomandate la cabinetul de planning familial, dr. Bucșineanu a menționat două tipuri de pilule, sterilete, prezervative, injecții contraceptive numai cu progesteron și pilule numai cu progesteron, pentru femeile aflate în perioada lactației. “Pilulele sunt contra cost, la prețuri rezonabile, cuprinse între 6 și 19,5 lei placheta pentru o lună. Pe piața românească există o varietate mare de contraceptive și e posibil ca din semestrul II să apară inelul vaginal și plasturele contraceptiv”, a mai spus dr. Maria Bucșineanu. Printr-un program finanțat de ministerul de resort, femeile din mediul rural, elevele, studentele și femeile sărace beneficiază de contraceptive gratuite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: