O întrebare pentru Ioan Cătălin Nechifor

Care sunt coordonatele dialogului intercultural european, în anul ce-i este dedicat?

Anul 2008 a fost ales Anul european al dialogului intercultural, Parlamentul European acceptând ideea că diferențe culturale dintre națiunile și naționalitățile componente ale teri-toriului european pot constitui acel liant care va conferi o mai mare stabilitate construcției instituționale actuale, prin prisma sloganului stabilit cu ceva timp în urmă, “Unitate în diversitate”.
 

Anul european al dialogului intercultural – 2008 vine după o serie de dezbateri similare, anul trecut fiind dedicat Egalității de Șanse pentru Toți, anul 2006 promovând Cetățenia prin Edu-cație, în timp ce 2005 a fost Anul Mobilității Forței de Muncă. Prin urmare, acest concept european, prin care în fiecare an se alocă o temă de dezbatere și de consolidare majoră, și-a stabilit pentru 2008 promovarea dialogului intercultural, ca un instrument care să-i ajute pe cetățenii Uniunii Europene să obțină cunoștințe și aptitudini și să acționeze într-un context cultural mai deschis și mai complex, chiar dacă au identități și credințe diferite. Am ajuns în această fază, în care cele 27 de state membre partajează un spațiu economic, cultural și social, con-știentizând importanța păstrării diversității în ceea ce privește tradițiile și obiceiurile de viață ale celor aproape 500 de milioane de cetățeni europeni. Grupurile țintă sunt în general persoanele tinere, care trebuie să dobândească o cetățenie europeană activă, respectând, în același timp, diversitatea culturală. Pentru România, această acțiune europeană ar trebui să constituie un model de urmat, ținând cont de vastă moștenire culturală, socială și religioasă pe care națiunea noastră o deține în prezent, spre păstrare, pentru generațiile viitoare. Perioada de consolidare a statului modern, în condițiile unei tranziții aproape fără de sfârșit, nu a putut contura până în prezent o strategie a dezvoltării dialogului intercultural, într-o țară în care, de-a lungul secolelor, am reușit să trăim în bună înțelegere români, maghiari, ucraineni, germani, polonezi, ruși lipoveni, romi, aromâni ș.a.m.d. Cred că modelul european de instituire a unui obiectiv anual ar trebui să ne preocupe și pe noi, pentru că acest tip de acțiune poate deveni, fără prea multe eforturi, un mijloc de promovare a culturii, identității și în cele din urmă a națiunii române, într-un spațiu european comun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: