Școala din Pârteștii de Sus, la cumpăna dintre ani

La cumpăna dintre ani, de obicei se stabilește bilanțul realizărilor mari sau mici, de aceea putem spune că e momentul să privim înapoi și să ne mândrim cu activitățile desfășurate de cadrele didactice și elevii școlii noastre, care pun suflet în tot ceea ce fac, contribuind la promovarea tradițiilor și la păstrarea lor. Luna decembrie a fost și ea bogată în diverse acțiuni educative, fiind luna cu cele mai bogate trăiri sufletești.
 

E timpul celor mai multe dorințe împlinite, e momentul reîntoarcerii celor dragi acasă. La Școala cu Clasele I-VIII Pârteștii de Sus, în luna decembrie s-a prezentat monografia „Moșteniri folclorice”, realizată în cadrul subproiectului PIR „Micii folcloriști”, material ce aduce la cunoștință modalitatea de promovare și de păstrare a tradițiilor și obiceiurilor locale. O altă activitate mult așteptată de cei mici s-a numit „Clipe de bucurie cu Moș Crăciun”. N-a lipsit nici anul acesta Moș Crăciun, fiindcă atât preșcolarii, cât și elevii au pregătit programe artistice, au colindat și au urat pentru părinții și cadrele didactice prezente și au primit daruri de Crăciun. Orele de abilități practice și de educație tehnologică s-au transformat pentru o vreme în adevărate ateliere de creație, mâinile pricepute ale copiilor au realizat felicitări și ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, obiecte ce s-au vândut într-o expoziție cu vânzare, în scopuri caritabile. „Învață să dăruiești!” este titlul activității prin care copiii au învățat să privească în jur la oamenii cuprinși de nevoi și de griji, au dăruit alimente și dulciuri persoanelor recomandate de referentul social al localității, au sporit bucuria Crăciunului pentru o clipă. Sărbătorile nu au trecut fără colindele specifice și urăturile tradiționale, de aceea elevii au fost pregătiți de cadre didactice în vederea realizării activității „Asta-i sara de Ajun”, manifestarea începând cu un spectacol de colinde, urături, obiceiuri, cântece și jocuri populare, prezentat pe data de 26 decembrie, care se va încheia cu parada Partiilor la Căminul Cultural, pe data de 31 decembre a.c. în cadrul activității „Așa-i datina străbună”. Să nu uităm de tradiționalul Pădureț, dans specific satului pârteștean, ce îi încântă pe gospodari prin frumusețea și vechimea lui. Putem spune cu mândrie că obiceiurile satului se păstrează cu sfințenie, folclorul este la el acasă și n-are niciodată vacanță. (Prof. MARCEL COJOCAR-SAHLEAN, înv. MIHAELA STRUGARU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: