La anul

Bugetul Spitalului Județean ar putea fi redus de corecțiile ministerului și ale CNAS

Bugetul pe anul viitor al Spitalului Județean Suceava este amenințat de o oarecare scădere, având în vedere că ministerul de resort și CNAS au aplicat o corecție la valoarea indicelui de complexitate a cazurilor (ICM), micșorându-l, a informat directorul medical al unității, dr. Doina Motan Ganea. Această corecție face parte din noua strategie introdusă cu prilejul aplicării noului sistem australian de codificare.
 

Potrivit directoarei medicale, acest indicator, care stă la baza calculării bugetului, alături de tariful pe caz ponderat, a fost redus de la 1,112, cât era la nivelul spitalului, la 0,9662. „Ministerul Sănătății și CNAS au aplicat o corecție a valorii ICM din cele 3 luni considerate experimentale, ceea ce a dus la o scădere totală a acestuia. Introducând varianta australiană de codificare, m-am bucurat că ne vom apropia de costurile reale de spitalizare, dar ne-am bucurat degeaba. Este o scădere dureroasă la specialitățile chirurgicale, și anume la chirurgie plastică și vasculară. Aceasta va avea ca efect scăderea bugetului dacă nu va crește tariful pe caz ponderat care este acum 13800 lei”, a precizat dr. Motan. Spitalele românești lucrează după sistemul de clasificare în grupe diagnostice (DRG), prin care pacienții pot fi clasificați în funcție de patologie, sistem folosit la stabilirea finanțării spitalelor. Prin acest sistem se analizează caracteristicile fiecărui pacient externat (vârsta, sex, durata de spitalizare, diagnostice principale și secundare, proceduri etc.), în funcție de aceasta pacienții fiind clasificați într-o categorie distinctă. Până în 2005 s-a folosit un sistem de codificare din SUA, din acest an fiind introdus, inclusiv la spitalul sucevean, unul australian, mult mai laborios.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: