Poiana Stampei

Sărbători la lumina lumânării

Dacă pentru unii dintre noi apropierea sărbă-torilor de iarnă înseamnă bucurie și lumină, pentru alții aceste momente constituie un motiv de îngrijorare. Cele peste 30 de familii din co-muna Poiana Stampei care nu beneficiază de alimentarea cu energie electrică a locuințelor își vor petrece noaptea de Crăciun, dar și trece-rea dintre ani tot la lumina lumânării sau, în cel mai fericit caz, la lumina lămpii cu gaz (pro-dus care se găsește din ce în ce mai greu).
 

Este vorba despre locuitorii caselor care nu au fost electrificate atunci când a fost „adusă lumina” în comună și care parcă nu mai au nicio speran-ță, după ce ani de-a rândul nu au știut ce înseam-nă să-ți luminezi locuința cu altceva decât cu lumânarea sau cu lampa. „Aș vrea și eu să pun în brad copiilor o instalație. Să cânte și la ei muzica, așa cum văd la alte case când merg cu colinda. Dar, deocamdată, ne bucurăm de un brad împodobit cu globuri și hârtie creponată” – ne-a mărturisit un localnic. Alții spun că ar mai merge pe la rudele care beneficiază de a-ceastă utilitate, dar „nici acolo nu pot sta prea mult, pentru că fiecare le știe pe ale lui. Mergem la biserică, știm că este mare sărbătoare, dar prea multe nu putem face, pentru că nu avem televizor, nu avem la ce să ne uităm…” – ne-a spus un altul. De la primarul comunei, Elisei Todașcă, am aflat că sunt promisiuni, dar că deocamdată situația acestor oameni „bătuți de soartă” rămâne neschimbată. „Va trebui să facem un proiect, iar cei în domeniu să ne sprijine pentru ca visul oamenilor de a avea lumină în case să devină realitate”. Iluminate sau nu cu ajutorul energiei electrice, casele oamenilor din Poiana Stampei sunt primitoare și luminate de bună-tatea sufletelor celor care locuiesc în ele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: