Țiganii

Nu numai pentru că pe 18 decembrie, calendarul marchează Ziua Minorităților Naționale din România, mărturisesc că urmăresc la televizor (e drept, pe apucate) un serial, o telenovelă românească intitulată ,,Inimă de țigan”. Mai curând m-am gândit la ea, fiindcă dintr-odată zăpada mi-a adus aminte de Emil Loteanu, de o întâlnire a ziariștilor cu iubitul regizor (și poet, și actor) la Suceava, și de un drum al său la Rădăuți, la mormântul tatălui, însoțit și după aceea povestit de Mircea Motrici. Sigur, ,,Inima” basarabeanului Iura Luncașu nu este ,,Șatra” basarabeanului Emil Loteanu, aplaudat și premiat (chiar și cu premiul pentru cea mai bună regie a celor mai bune filme din lume) la Belgrad, San Sebastian, Praga, Paris etc., dar este plăcută reverența pe care tânărul Iura Luncașu (n. 1973) i-o face lui Emil Loteanu (1936-2003), reținând în coloana sonoră a ,,Inimii” sale motive muzicale din ,,Șatra”.
 

Nici Nicoleta Luciu nu este Svetlana Toma, dar marea deosebire, dincolo de diferența dintre un film și o telenovelă, existentă încă din start, este aceea de registru, grav la Emil Loteanu, fermecat de lumea țiganilor, plin de umor la Iura Luncașu, care datorează și în această privință enorm unor actori de talia lui Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Florina Cercel, Carmen Tănase și Gheorghe Visu și extraordinarului lor chef de joc cu care își interpretează personajele. Și ce Gigi Dumbravă memorabil creează și Florin Zamfirescu! Când excedați de știrile proaste de pe micul ecran, suntem tentați să ne uităm la orice, numai la ,,Inimă de țigan”, nu, e bine să nu ne grăbim. Și să întârziem în șatră, măcar pentru ei. Cel puțin la început.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: