7 sancțiuni pentru vinovații de accidentul prin electrocutare de la Restaco

> Trei muncitori au fost atunci electrocutați după ce au atins cu schela o linie de medie tensiune, unul dintre ei pierzându-și viața
Inspectorii de muncă suceveni au finalizat cercetarea în cazul accidentului colectiv de muncă de la firma Restaco, în urma acesteia hotărând aplicarea a nu mai puțin de 7 sancțiuni. Inspectorul-șef Mihai Airinei a declarat ieri, într-o conferință de presă, că o amendă de 5000 de lei a fost dată pentru neadoptarea soluțiilor impuse de prevederile legale referitoare la prevenirea accidentelor de muncă, una de 4000 de lei pentru nedesemnarea unui coordonator în materie de sănătate și securitate în muncă, iar alta, de 3000 de lei, pentru neinformarea lucrătorilor asupra riscurilor de accidentare.
 

Societatea suceveană s-a ales și cu un avertisment, acesta vizând neprevederea, prin contractul de execuție cu terți, a clauzelor de sănătate și securitate în muncă. Reamintim că, în vară, la punctul de lucru Suceava al firmei, de pe DE 85, s-a produs un accident de muncă, victime fiind trei lucrători. Aceș-tia erau angajați ai “Marco dp” Zalău și executau, conform contractului încheiat între cele două societăți, lucrări de vopsitorie la o hală de ateliere service și un show room auto. În timp ce cinci dintre cei opt salariați ai constructorului deplasau o schelă portabilă pe role, cu înălțimea de 8 metri, pe un teren cu denivelări, aceasta s-a înclinat. Muncitorii au încercat să prevină prăbușirea, însă schela a căzut peste linia electrică aeriană de 20 kV din zonă. La atingerea unuia dintre conductori, lucrătorii care se aflau în contact cu partea metalică din aluminiu au fost accidentați prin electrocutare. Victimele au fost transportate la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, una dintre ele nerezistând șocului electric și decedând. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Airinei, spune că societății „Marco dp” Zalău i-a fost prescrisă o amendă de 6000 de lei pentru nerespectarea ce-rințelor minime privind întocirea unui plan minim de securitate și una de 3000 de lei, deoarece nu au fost stabilite, prin contractul de execuție, clauze privind sănătatea și securitatea în muncă. De „mâna lungă” a inspectorilor de muncă suceveni nu a scăpat nici E-on Moldova Bacău, taxată fiind cu 5000 de lei pentru neluarea măsurilor ne-cesare la exploatarea în condiții de siguranță a liniei electrice de medie tensiune. „Compania avea obligația să verifice linia ce le aparține, în sensul depistării riscurilor de accidentare prin electrocutare”, a spus Mihai Airinei, menționând că Restaco obți-nuse avizul Electrica, „însă acesta a fost dat din birou, fără deplasare la fața locului”. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava a precizat că Parchetul va declanșa cercetarea penală, vinovații putând risca o pedeapsă privativă de libertate de până la trei ani de zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: