Unde-i dreptatea?

Lucrătorilor din mai multe domenii și parlamentarilor li s-au adăugat acum diplomații, în ceea ce privește mărimea pensiilor. Din cauza chiulului masiv al senatorilor de săptămâna trecută, legea, cu caracter organic, care prevede ca diplomații să aibă o pensie egală cu 80 la sută din ultimul salariu a trecut prin procedură tacită în forma propusă de guvern. La fel au trecut alte trei legi, din care două aveau raport de respingere din partea comisiilor de specialitate! Un studiu făcut de un institut bucureștean arată că parlamentarii români muncesc trei zile și jumătate pe săptămână, 14 zile într-o lună și 119 zile într-un an, luând în calcul un program mediu de opt ore pe zi.
 

Sava BEJINARIU

Sunt însă zile, cum a fost miercurea trecută, când în sală nu sunt prezenți nici jumătate plus unu din numărul deputaților, respectiv, al senatorilor. De aici și numeroasele ședințe suspendate, pentru că nu se întrunește cvorumul. Și rămân proiecte de legi nedezbătute în termen, care trec prin aprobare tacită. Sau se aprobă legi la grămadă, cum a fost în ultima zi a sesiunii trecute, când deputații au aprobat 97 de legi, iar senatorii 21! S-ar putea ca cei 469 de parlamentari să protesteze prin absenteism față de salariile pe care le primesc. Același institut arată însă că un parlamentar costă bugetul peste 140 milioane lei (vechi) pe lună. În plus, cei care nu au domiciliul în București primesc diurnă de deplasare și peste un milion pe zi, la fel ca și parlamentarii care se deplasează în circumscripția în care au fost aleși. Apoi sunt banii pentru telefonul mobil și, cei mai mulți, pentru cazare. Și, după un mandat sau mai multe, când au obosit de atâta muncă, primesc un „mizilic” de pensie, reprezentând 80 la sută din veniturile pe ultimul an de activitate. Iar pentru muritorii de rând spun că n-ar fi bani nici pentru ca pensia să reprezinte măcar 37,5 la sută din salariul mediu pe economie. Unde-i dreptatea și cine-o împarte?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: