Șeful Finanțelor, Petrică Ropotă, piedica din calea Proiectului „Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Județean, Gavril Mîrza, crede că directorul DGFP a avut ca sarcină politică blocarea rambursării TVA către societatea Bucovina Ecotermgaz și, prin consecință, a lucrărilor din cadrul Proiectului

Secția comercială contencios administrativ a Curții de Apel a dat câștig de cauză societății Bucovina Ecotermgaz în procesul privind blocarea, de către Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un ordin, a soluționării contestațiilor prin care firma la care acționar unic este Consiliul Județean cerea rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru lucrările aferente Proiectului „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene”.

 

„Am atacat acest ordin, iar Curtea de Apel ne-a dat câștig de cauză”, a precizat președintele executivului județean, Gavril Mîrza, ieri, într-o conferință de presă. Șeful administrației județene a precizat că, joi, va avea o întâlnire cu consultantul din cadrul proiectului și reprezentanții județeni ai PNL, care au „anunțat că ei au descoperit modalitatea prin care Finanțele pot rambursa returnarea TVA”. Dl Mîrza crede, însă, că există o variantă mai eficientă și rapidă de soluționare a problemei, aceea a înlocuirii din funcție a directorului Direcției Generale a Finanțelor Publice, Petrică Ropotă (PNL). „Cheia rezolvării neclarităților este tot la liberali: să-l dea pe dl Ropotă afară, iar problema se rezolvă. Dl Ropotă s-a opus, având sarcină de la adversarii noștri politici să blocheze rambursarea TVA. Iar atunci când a văzut că se adună 300 de miliarde de lei vechi s-a speriat și a început a umbla pe la toate ușile Ministerului de Finanțe, pentru a găsi modalitățile de a nu se elibera TVA”, a precizat președintele Consiliului Județean, care a cerut și cu alt prilej demisia sau înlocuirea din funcție a șefului Finanțelor sucevene. Totul a decurs normal până în 2005, când a fost făcută o primă decontare de 18 miliarde de lei vechi. Ulterior, deși Bucovina Ecotermgaz a depus în continuare deconturi, sub pretextul că se intenționează obținerea unui punct de vedere oficial al forului tutelar de la București, Direcția Generală a Finanțelor Publice a sistat returnarea TVA. Valoarea acesteia, calculată până în prezent, este de circa 300 de miliarde lei vechi, sumă care nu poate reîntregi creditul contractat de județul Suceava în cadrul Proiectului „Utilități și mediu” și care nici nu poate fi orientată spre lucrările din cadrul acestuia. Valoarea investițiilor din prima etapă este de 86,9 milioane euro. Acestea presupun introducerea gazelor naturale în peste 50 la sută din localitățile județului, reabilitarea rețelelor de distribuție a energiei termice și amenajarea de centrale ter-mice moderne în așezările urbane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: