Nicio gripă (încă) la Suceava

Deși vremea rece s-a instalat deja în județ, iar în unele locuințe încălzirea a lăsat de dorit, conducerea ASP Suceava ne asigură că incidența infecțiilor respiratorii și a pneumoniilor acute „se menține între limitele așteptate pentru această perioadă” și că nu s-a semnalat niciun caz de gripă.
 

Directoarea ASP, dr. Odette Nicolae, a precizat ieri, printr-un comunicat, că au fost deja vaccinate contra gripei 9389 persoane, ceea ce înseamnă că s-au consumat 41,7% din dozele de vaccin distribuite de minister în prima tranșă. Vaccinarea din prima tranșă de 23000 de vaccinuri va continua în această perioadă până pe 11 noiembrie, beneficiarii vaccinării antigripale gratuite fiind în această etapă copiii cu boli cronice pulmonare sau astm bronșic, copiii care au fost internați în spital ca urmare a unor boli cronice, precum diabet, boli renale, hemoglobinopatii, copiii care au urmat terapie îndelungată cu aspirină, persoanele cu HIV/SIDA, precum și 75% din adulții cu afecțiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare. Din 5 noiembrie vor fi vaccinați ceilalți 25% dintre adulții din categoria de risc menționată mai sus, adulți și copii din instituțiile de ocrotire socială, salariații acestor instituții și membrii lor de familie, personalul medical. În ultima etapă, care va începe pe 26 noiembrie, vor intra bătrânii de peste 65 de ani și adulții dispensarizați pentru boli metabolice cronice. Chiar dacă gripa nu dă încă târcoale românilor, specialiștii informează că o nouă tulpină de gripă, apărută în această vară, ar putea să sporească numărul îmbolnăvirilor în sezonul 2007-2008. Este vorba de tulpina “Solomon Islands”, față de care, spun medicii, oamenii au imunitate scăzută. De aceea, vaccinul antigripal recomandat de Organizația Mondială a Sănătății are în compoziție această tulpină nouă, destul de asemănătoare cu cea pe care o înlocuiește. Reprezentanții ministerului de resort spun însă România este pregătită pentru o eventuală perioadă de pandemie. Potrivit directorului medical al Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, dr. Adrian Streinu Cercel, suntem într-o perioadă în care trebuie să ne așteptăm ca virusul să își schimbe tulpina, dat fiind că ultima pandemie de gripă umană s-a produs în urmă cu 40 de ani și ciclul evolutiv este de 40 de ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: