Mult zgomot pentru nimic

A început campania electorală pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 25 noiembrie. Majoritatea partidelor au organizat lansări „electrizante” de candidați, cu imnuri, baloane multicolore și confetti. Cu lideri politici și competitori veniți de la centru și cu scene pline de mâini ridicate și împreunate în semn de solidaritate. O solidaritate care îi privește, se pare, prea puțin pe alegători și care amintește, mai degrabă, de instinctul ancestral de haită. Acela de apărare în comun a teritoriului, pentru asigurarea siguranței, supraviețuirii și perpetuării. Interesant este faptul că toată această nevoie acută de exhibiționism apare doar când sunt scoase la bătaie fotolii călduțe, precum cele din Parlamentul European.
 

Altfel, în nici într-un caz nu s-ar mai fi văzut atâta „forță creatoare” și eforturi irosite, pentru a dovedi ce? Aproape nimic. Campania în curs pare a nu avea nicio tangență cu înaltul for european, actorii implicați în acest joc voind, fiecare, să-și tragă spuza pe turta lor. Aceasta în perspectiva scrutinului parlamentarelor naționale, știindu-se că un scor bun pe 25 noiembrie reprezintă o poliță de asigurare pentru alegerile de peste un an. Așa se face că discursurile electorale sunt departe de temele europene, luările de poziție având ca țintă doar adversarii politici. Toate acestea în condițiile în care oamenii de rând, în mare parte, nici măcar nu știu când trebuie să meargă la urne. De altfel, nici miza nu este prea mare, electorii neîntrevăzând niciun beneficiu de pe urma trimișilor în Parlamentul European. Nu ar de fi mirare ca, scârbiți de atât spectacol îndoielnic, românii să stea aca-să, dând, în acest fel, un vot de blam întregii clase politice. Mai ales că și în țările Uniunii Europene interesul pentru acest gen de alegeri este destul de scăzut…

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: