Integritatea, ca un templu grecesc

„Integritatea poate fi comparată cu un templu grecesc, unde vigilența cetățenilor reprezintă fundația, stâlpii – instituțiile statului, iar templul în sine e format din integritatea însăși”, s-a spus ieri, în cadrul dezbaterii publice „Integritatea publică și sistemul sanitar”, ce a avut loc la Hotel Continental – Arcașul, în organizarea Transparency International România. Întâlnirea a fost mediată de Cecilia Foia, din cadrul acestei organizații.
 

Au fost prezenți reprezentanți ai IȘJ, CJAS, Centrului de diabet comunitar, DSVSA, ASP, DGASPC Suceava, Spitalului de Urgență, Colegiului Medicilor, liceelor și Prefec-turii Suceava. O notă proastă a fost dată de participanți, în lipsă, Primăriei și Consiliului Județean, care nu și-a trimis niciun delegat. Și săptămâna trecută, când a avut loc o dezbatere similară cu funcționari ai MIRA, aceste două instituții au ignorat total lupta programatică, derulată la nivel național, cu corupția, în beneficiul Ministerului Justiției. De reținut că dezbaterea face parte din desfășurarea itinerantă a programului „Îmbu-nătățirea luptei cu corupția”, im-plementat în țară de Consor-țiul format din Ramboll Mana-gement, Transparency Interna-tional România, Concept Foun-dation și SC Cap SRL România. Un medic trebuie să refuze ca fiind sub demnitatea lui profesională să accepte fie și un pachet de cafea, s-a spus la un moment dat în timpul dis-cuțiilor. Chiar atât de slab profesionist să fiu ca medic ca să accept această atenție?, s-a completat. Ce nu s-a adăugat e că me-dicul român, cu rare excepții, în sensul că are studii în medii exclusiv selecte, precum Oxford, Cambridge sau Cape Town și în mod necesar o moștenire de la o rudă bogată, va spune întotdeauna, chiar dacă în șoaptă: „Atât de slab profesionist să fiu încât să nu merit o cafea?” Aștept cu interes ziua în care medicii nu vor mai fi profesioniști, ci pur și simplu medici. Nu ca niște temple grecești, ca titluri de noblețe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: