Fălticeni

Majoritatea persoanelor cu handicap grav este formată din copii și adolescenți

În evidențele Biroului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Fălticeni se află 175 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap, din care 86 de persoane cu handicap grav care beneficiază de asistent personal angajat pe bază de contract individual de muncă. Conform șefului Biroului Asistență Socială, Elena Rotaru, în urbea de pe Șomuz persoanele cu handicap grav sunt în general copii și adolescenți. Handicapul acestora este fie nativ, genetic, fie dobândit ca urmare a unor traume fizice sau psihice.
 

Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copiii și adolescenții fălticeneni (cu o etiologie de natură nativă sau genetică) sunt encefalopatie infantilă, oligofrenie, sindrom Langdon-Down, distrofie musculară progresivă. Afecțiunile dobândite pe parcursul vieții mai frecvent întâlnite la copii sunt leucemie acută, limfom Hodking, sechele după traumatisme cranio-cerebrale, diferite forme de neoplasm, schizofrenie, psihoză maniaco-depresivă. La adulții cu handicap grav, cele mai frecvente afecțiuni constatate sunt hemiplegie, paraplegie, sindrom Alzheimer, boala Parkinson, scleroza în plăci. În municipiul Fălticeni nu sunt condiții de înlocuire a asistentului personal pe perioada concediului de odihnă și nu există nici posibilitatea găzduirii bolnavului într-un centru de tip „respiro”, iar administrația locală a luat decizia acordării pentru persoana cu handicap grav a unei indemnizații echivalente cu salariul net al asistentului personal. „Aceste centre ar fi bine dacă s-ar înființa ca structuri fără personalitate juridică în subordinea consiliilor județene, în structura direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, cu avizul și sub îndrumarea metodologică a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap” – ne-a spus Elena Rotaru. De la începutul anului au fost controlate de asistenții sociali ai Primăriei Fălticeni 56 de persoane cu handicap grav, nefiind sesizate aspecte negative legate de activitatea asistentului personal, dar au fost semnalate probleme legate de acceptarea de către societate a persoanelor cu handicap grav. Ar fi benefic ca societatea să fie mai deschisă la problemele lor, în special privind socializarea, integrarea în școală a copiilor cu handicap, încadrarea în muncă și participarea la activități sportive, culturale, distractive.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: