Lecția lu’ badea Grigore…

Acum o săptămână, badea Grigore din Sucevița a apucat-o spre Domnu’. A murit toamna și a fost îngropat iarna. Iar vara și primăvara, și ele de atât folos omului vremelnic, le-a trăit în cumsecădenie, în toți cei 96, 97 anișori. Câți ar fi împlinit, peste câteva luni, dacă… Bade Grigore a avut 10 copii. Pe care i-a crescut (cam) singur. Când i-a strâns Dumnezeu nevasta și a mutat-o la El, femeia avea doar vreo 40 de ani. Și mai bine. De-atuncilea, și a trecut atâta amar de vreme, Grigore și-a crescut pruncii singur-singurel, văduv (fo’ 50 de ani?!) și fără să mai cunoască femeia. Acum, cei 10 copii s-au făcut mari. Mai mare dragu’! Și au mai rămas să combată nouă din ei. Unul mai vrednic ca altul. Cum tatăl, milităros de fire și mânuță de fier, îi strunise, ocrotise și-i instruise.
 

Dumitru Brădățan

Bade Grigore a murit joia trecută. Când era încă toamnă voioasă. Și… soarele zburda, poznaș, pe tihărăi. Și a fost îngropat, duminică. În sfânta Duminică, cu prilejul primei zăpezi de pe ulicioara lui. Bade Grigore a fost chemat la Domnu, da’ a lăsat printre cei mai iubiți dintre pământeni pe fiii și pe fiicele lui, avuția lui toată agonisită în cea aproape suta de ani. A mai mică, pre când era… mică (și muri mama ei), avea doar doi ani. Mama, pe năsălie. Și ea, ea cătând țâța, su-gând, săraca, de la… urechea moartei. Ce să știe un țânc crud pe ce parte-i unsă pâinea cu unt?! Acu, fârtate și surate, și pe la casa cui îi are, acum știu cu toții, daa, cu ce se papă viața. Cu credință nedezlipită în Cel de Sus, înduhovnicit și cu bunătate creștinească. Cu muuuncă și iar muncă. Și, mai abitir, cu învățămintele părintelui Grigore! Vădăoi îndelung și de frunte. Și pe post brav de ma-mă și tată, deopotrivă. Ca nime altu’…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: