Vernisaj la „Comorile dacilor”

Brățările de aur au atras o participare masivă a autorităților

La Muzeul de Istorie Suceava poate fi cunoscută și admirată o parte dintr-un tezaur de importanță excepțională pentru istoria neamului, cele 9 brățări dacice din aur masiv, ce compun expoziția „Comorile dacilor”. Este un eveniment unic pentru suceveni, pentru că au acum prilejul de a cunoaște o „mostră” din moștenirea lăsată de daci. Până la apariția lor erau cunoscute doar 30 brățări plurispiralice din argint, dar acestea din aur sunt mult mai prețioase, fiindcă podoabele de aur în perioada clasică a civilizației dacice erau extrem de rare.
 

O singură brățară spiralată are, desfășurată, 2,5 m lungime și o greutate de circa 1 kg. Fiind descoperite în zona capitalei regale, ele arată că erau purtate de persoane cu rang deosebit, la ceremonii religioase sau cu caracter militar, în sec. I, Î.Hr. Drumul parcurs de aceste brățări, până a ajunge în vitrinele Sălii de tezaur de la muzeul sucevean, a fost sinuos și aventuros. Potrivit prof. George Trohani, de la Muzeul Național de Istorie București, 15 brățări au fost găsite întâmplător, în anul 2000, de căutătorii de comori, în „ciste” de piatră de pe dealul Căpră-reața, în apropierea Sarmisegetuzei, și vândute în străinătate. Primele 4 brățări au fost descoperite în 2006 într-o colecție particulară, fiind răscumpărate de statul român și repatriate în 2007, restul fiind recuperate, pe rând, tot în 2007. „Autoritățile românești au mers pe urma lor și au recuperat 9, se pare că vor mai apărea alte câteva. Am fost chemat să le văd și să stabilesc autenticitatea. Seamănă cu cele din argint, sunt autentice și reprezintă o descoperire epocală. Cântăresc în total peste 10 kg și de aceea constituie unul din cele mai mari tezaure din aur din Europa. Alții se laudă cu tezaure mult mai mici, de 5-6 kg, con-siderându-le unice. Aceste piese demonstrează bogăția, măies-tria artistică și înaltele cunoștințe tehnice ale dacilor”, a precizat dl Trohani. Niciun alt eveniment din ultima perioadă n-a adunat, ca vernisajul de ieri, atâtea vârfuri dintre oficialitățile județene și municipale, în frunte cu președintele CJ Gavril Mîrza, sub-prefectul Alexandru Băișanu, primarul Ion Lungu, viceprimarul Angela Zarojanu, șefi ai unor instituții și mulți alții, care, sub aureola brățărilor de aur, au uitat de încordări și de culorile politice, considerând că „este un lucru bun pentru comunitate”, după cum a spus primarul Lungu. „Este meritul tuturor celor care lucrează la Complexul Muzeal Bucovina și apreciez că asemenea acțiuni au rezonanță. Aș dori ca asemenea evenimente care să ne clătească ochii și să ne bucure inima să se întâmple cât mai des”, a declarat dl Mîrza. Reamintim că expoziția poate fi vizitată până pe 4 noiembrie, zilnic, între orele 8 și 22, prețul de intrare fiind 4, respectiv 2 lei pentru copii, elevi și pensionari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: