Potrivit raportului IȘJ pe anul școlar trecut

Unii directori de școli dau dovadă de „formalism”

Constatarea privește elaborarea unor documente și evaluarea cadrelor didactice
Raportul IȘJ privind starea învățământului preuniversitar sucevean în anul școlar trecut constată la „puncte slabe”, procentul „relativ crescut” de posturi de conducere în școli ocupate cu delegație, deși au fost organizate două sesiuni ale concursului pentru ocuparea unor posturi de directori plini și directori adjuncți. Astfel, în prima sesiune s-au înscris doar 43 candidați pe 101 posturi, fiind declarați admiși 31, iar în a doua au fost ocupate 45 de posturi din cele 120 vacante.
 

O altă notă slabă la capitolul managementul instituțional, remarcată de conducerea IȘJ în acest document, este formalismul cu ca-re sunt realizate unele docu-mente proiective și cel al pro-cedurilor de evaluare și mo-nitorizare a cadrelor didactice. Totodată, se menționează o circulație „deficitară” a in-formației în școli. În ce pri-vește resursele umane, ra-portul arată că din cele 9325 de cadre didactice care figurau la 1 septembrie 2006, 2590 sunt suplinitori, din care 165 sunt necalificați și 115 în curs de calificare. „Deși au existat preocupări susținute din partea com-partimentului resurse umane, precum și din partea inspec-torilor de specialitate, se în-registrează încă domenii deficitare în privința asigurării cu personal didactic, mai ales calificat, în cazul unora dintre acestea orele fiind asigurate de profesori încadrați la cu-mul sau prin plata cu ora – 548,58 norme la religie, in-struire practică, muzică, de-sen, educație fizică, limba ro-mână etc.”, arată raportul IȘJ. În învățământul sucevean funcționează 6735 dascăli titulari. IȘJ remarcă o pondere destul de mare a cadrelor didactice cu vechime mică, fiind 1499 cu vechime cuprinsă între 0 și 2 ani, și 1472 cu 2-6 ani vechime, recomandându-se o preocupare mai sporită pentru formarea acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: