Ministrul și reforma

Ministrul educației, aflat pe lista posibililor remaniați ai cabinetului Tăriceanu, a intrat cu reforma în sistemul de învățământ. Așa cum au făcut, de fapt, de 17 ani încoace, toate guvernele și miniștrii titulari. Respectivii demnitari au venit, fără excepție, cu propria concepție. De fiecare dată, alta. În ciuda faptului că făceau parte din același cabinet și, teoretic, trebuia să se „muleze” pe programul de guvernare. Șefii naționali ai educației s-au considerat cei mai adevărați reformatori, ignorând cu nepăsare realizările anterioare. Așa se face că elevii au fost luați drept cobai, fiind supuși la experimente de tot felul: nestatornicele examene de la finele ciclului gimnazial și liceului, respectiv admiterea impersonală computerizată și cea pe bază de medie generală din școală.
 

Medie care nu poate reprezenta o măsură exactă a pregătirii elevilor, îndoieli existând, mai ales, vizavi de nivelul celor de la sate. Și dacă tot veni vorba despre mediul rural, ministrul Adomniței, dacă va mai rămâne la cârma Ministerului Educației, intenționează să descentralizeze învățământul. Adică profesorii să fie plătiți de primării. De niște primării care, uneori, abia își duc zilele și care aproape că nu au cu ce-și remunera nici pe propriii lucrători. Dl Adomniței este total rupt de realitatea profundă a României, neștiind că dascălii care fac naveta la țară nu au primit de luni de zile contravaloarea abonamentului pe mijlocele de transport, așa cum prevede legea. Ministrul are de gând să introducă și salarizarea după numărul de elevi și performanțele acestora. Or, aceasta ar însemna ca educatorii să-și piardă și bruma de interes ce le-a mai rămas pentru școlile de la sate. Se știe că, în zone mai izolate, există clase și cu câțiva școlari, majoritatea acestora nefiind tocmai eminenți. În aceste condiții, mulți dintre dascăli se vor lăsa păgubași și vor pleca unde vor vedea cu ochii. Iar acestea pe fondul unei cronice lipse de cadre didactice calificate, orientate, mai degrabă, înspre munca mai bine plătită, „de la căpșuni”, în Spania.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: