Contrar zvonurilor

Suceava va avea pâine și la anul

Directorul executiv al DADR, Dragoș Juravle, spune că întreaga suprafață planificată va fi însămânțată cu grâu
Contrar unor zvonuri, înființarea recoltei de grâu este în grafic. Cel puțin așa susțin oficialii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, care au precizat că, până acum, a fost semănată 59% din suprafața de 24.750 de hectare de grâu, secară și triticale, campania putându-se desfășura chiar și până la finele lunii octombrie-începutul lui noiembrie. La orz, aceasta a fost deja încheiată, însămânțată fiind o suprafață de 750 de hectare.
 

„Ca urmare a sprijinului acordat de guvern în vederea înființării culturilor de toamnă, în județul Suceava va fi se-mănată întreaga suprafață estimată”, a declarat Dragoș Juravle, directorul executiv al DADR, precizând că agricultorii au primit bonuri valorice de 500 de lei pentru grâu și de 450 de lei în cazul orzului. Cu toate acestea – recunoaște domnia sa – doar 40% din întreaga suprafață a fost înființată cu sămânță certificată. Cauzele stau în epuizarea a-cesteia din urmă la producătorii suceveni, precum și în deficitului de grâu de sămânță de pe piața de românească, ca urmare a secetei din acest an. Astfel, mulți producători din județ își folosesc grâul din pod. Acesta trebuie, însă, verificat de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminței și Materialul Săditor care, contra a circa 100 de lei, va emite un buletin de analiză. Întrucât suma este una relativ mare, deținătorii de suprafețe mici vor fi dezavantajați din acest punct de vedere. În această toamnă, în județul Suceava, va fi semănată cu diverse culturi o suprafață de 29.800 de hectare, arăturile efectuându-se pe 97% din total.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: