Sincopa în asigurarea salariilor – primul semn al politicii economice proaste

„De lichiditățile disponibile la nivelul Ministerului Economiei și Finanțelor depind plata ajutoarelor sociale, pensiilor, salariilor, cât și echilibrarea bugetelor județene și locale, lipsa lor putând duce la colaps”, a reliefat adjunctul șefului executivului județean
Lipsa lichidităților din trezorerii nu poate să însemne decât deficiențe în funcționarea Ministerului Economiei și Finanțelor, respectiv Direcției Trezoreriei Statului. Afirmația aparține vicepreședintelui Consiliului Județean Stela Acatrinei, care precizează că acest aspect nu poate fi decât urmarea lipsei de încasări în monedă națională.
 

Domnia sa crede că problemele ivite în asigurarea banilor pentru plata salariilor bugetarilor suceveni este și o consecință a politicii Băncii Naționale a României, precum și a creditării în valută. „Pentru a nu se depăși limitele de inflație stabilite pentru acest an prin convenție cu instituțiile financiare europene, valuta nu este schimbată în monedă națională. Acesta este un lucru foarte grav, care poate duce la blocarea sistemului finanțat de la bugetul statului, cât și acelui al asigurărilor so-ciale”, a subliniat adjunctul șefului executivului județean. Dna Acatrinei este de părere că sincopa apărută în asigu-rarea lichidităților pentru onorarea salariilor reflectă primele semne ale inconsis-tenței politicii economice a Guvernului. „De lichiditățile disponibile la nivelul Ministe-rului Economiei și Finanțelor depind plata ajutoarelor so-ciale, pensiilor, salariilor, cât și echilibrarea bugetelor jude-țene și locale, lipsa lor putând duce la colaps”, a subliniat Stela Acatrinei. Vicepreședintele Consiliu-lui Județean mai spune că nu poate fi dat drumul la mașina de tipărit bani, întrucât aceas-tă decizie ar putea duce la scăparea de sub control a in-flației. Stela Acatrinei a decla-rat că a luat legătura cu Direcția Generală a Finanțelor Publice Suceava și că oficialii acesteia au menționat că nu au primit „de sus” niciun punct de vedere asupra lipsei nu-merarului din sistem. „Ceea ce ne rămâne este speranța că acest lucru nu se va mai în-tâmpla pe viitor”, a conchis dna Acatrinei. Reamintim că luni, zi de plată, contabilii unităților bugetare din județ nu au putut ridica sumele ne-cesare pentru achitarea sala-riilor angajaților lor de la Tre-zoreria Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: