Din punctul de vedere al dotării tehnice,

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava s-a aliniat Occidentului

Nu de puține ori s-a scris despre slaba dotare tehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, unitate chemată deseori să salveze vieți omenești, animale, bunuri materiale sau să protejeze, prin diverse mijloace, mediul înconjurător. Autospeciale depășite, motopompe de pe vremea bunicilor, autosalvări care… scârțâiau la drum sau autoturisme ce înaintau cu… încetinitorul. În cazurile de inundații, sau când era vorba de o persoană înecată, principala unitate de intervenție la care apela lumea nu avea nici o barcă performantă, cu care să se acționeze în siguranță. În asemenea situații, nu se mai putea spune că s-a intervenit pompieristic, adică, în sensul bun al cuvântului, în timpul cel mai scurt.
 

Conducerea Inspectoratului a adus la cunoștința celor competenți, ori de câte ori a avut ocazia, starea precară a dotărilor. Vocea comandantului a fost, în sfârșit, auzită și bine înțeleasă, acolo unde trebuie, respectiv la Ministerul Internelor și Reformei Administrative, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și, nu în ultimul rând, la Consiliul Județean Suceava. Așa se explică faptul că, în ultima perioadă de timp, I.S.U Suceava a înregistrat un important succes privind dotarea tehnică și cu echipamentele specifice intervenției în situații de urgență. După cum am aflat de la domnul colonel Lucel Lulciuc, inspectorul șef al unității, parcă și Dumnezeu și-a întors fața spre Inspectoratul de la Suceava. Astfel, recent, au fost primite 10 bărci pneumatice BP –10 „Yamaha”, cu motor, având fiecare capacitatea de 10 persoane; 8 motopompe „Novus” pentru intervenție în caz de inundații; 12 moto-pompe „Honda” pentru intervenție în caz de incendiu la fondul forestier și pentru evacuarea apei din subsoluri, canale etc.; 12 motopompe „Koshin”; 4 compresoare pentru asigurarea încărcării permanente a buteliilor cu aer comprimat din compunerea mijloacelor de protecție indi-viduală (aparate de respirație cu aer comprimat și costume de protecție Nomex; 5 moto-fierăstraie (Husqvarna) pentru defrișări copaci; o autospecială de lucru cu apă și spumă IVECO MAGIRUS; o autospecială „Mercedes Vito”, pentru descarcerare; 2 auto-speciale primite prin donație din Belgia; 3 autoturisme „Logan”, tehnică de calcul (20 la sută față de necesități) etc. În ce privește perspecti-vele, acestea sunt mai mult decât satisfăcătoare, mai ales că în cadrul Inspectoratului funcționează, cu sprijinul Serviciului Județean de Am-bulanță, 3 stații de intervenție medicală de urgență și descar-cerare (Suceava, Fălticeni, Siret), cu șanse de punere în funcțiune a acestor servicii și în municipiile Rădăuți, Vatra Dornei și Câmpulung Moldo-venesc. Astfel, în perioada 2008 – 2012, la nivel de țară se va derula un Program de finanțare și dotare a Inspec-toratelor pentru Situații de Urgență cu ambulanțe tip „B”, în scopul asigurării timpului de reacție în localitățile rurale de 12 minute și în cele urbane, de 8 minute. În județul nostru sunt programate pentru repartizare 46 de ambulanțe ce vor intra eșalonat în dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: