Încă o șansă pentru obținerea sprijinului financiar pe cap de animal

Termenul limită de depunere a solicitărilor expiră astăzi, însă, APIA anunță că acesta a fost prelungit cu încă două săptămâni
Crescătoriilor suceveni de animale, care nu au depus cereri de acordare a sprijinului complementar pe cap de animal, potrivit Ordinului Ministerului Agriculturii nr.295/2007, li se mai dă o șansă. Termenul limită de depunere a solicitărilor expiră astăzi, însă, conducerea Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (APIA) Suceava anunță că acesta a fost prelungit cu încă două săptămâni, respectiv până la 15 iunie.
 

Purtătorul de cuvânt al instituției, dna Lya Chiriac, spune că fermierii pot depune cererile atât la Sucursala Suceava a APIA, la cele 7 centre locale din județ, cât și la specialiștii agricoli de la primării. „S-a luat această decizie întrucât, la un moment dat, acțiunea s-a suprapus cu cea de înaintare a cererilor pentru subvenția europeană de 50 de euro pe hectar, crescătorii de animale, dar și lucrătorii noștri, fiind angrenați în aceasta din urmă. Termenul a fost prelungit, în așa fel încât toată lumea să poată înainta solicitări și să primească banii respectivi”, a reliefat dna Chiriac. Purtătorul de cuvânt al APIA precizează că acordarea primelor de la bugetul de stat, în cadrul plăților naționale directe complementare, se face în ordinea depunerii cererilor, începând cu data de 16 august, pentru exploatațiile de bovine, și de la 15 septembrie, în cazul ovinelor și caprinelor. Până acum, fermierii au depus 7201 cereri pentru 54.610 de animale. Cele mai multe solicitări s-au înregistrat la bovine, adică 6998, pentru 33.854 de capete. La ovine au fost completate 198 de solicitări, pentru 20.670 de capete, iar la caprine 5 cereri, pentru 86 de capete. Oficialii APIA speră să contabilizeze peste 10.000 de cereri. Crescătorii de animale pot beneficia de această primă pe exploatație o singură dată pe an și doar atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Astfel, în cazul bovinelor, exploatația poate avea minim 3 capete, iar vârsta animalelor, înscrise în registrul fermelor la 31 decembrie 2007, trebuie să fie de minimum 6 luni. La ovine și caprine, ferma va cuprinde cel puțin 50 de oi sau 25 de capre, înscrise în registrul agricol la 31 decembrie 2006. Până acum, în județ au fost înregistrate circa 2500 de cereri, pentru aproape 19.000 de capete. Pentru sprijinul complementar, la nivel național a fost stabilită o sumă fixă, aceasta urmând a fi împărțită pe județe, funcție de numărul celor care au făcut cereri în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: