Odihna

Indiferent care a fost în realitate cauza decesului tinerei Raluca Stroescu, manager la o firmă multinațională, supoziția avansată de apropiați, că ar fi murit de prea multă muncă, a început să ocupe tot mai pregnant scena interesului public. Adevărul este că de la începutul anului s-au mai înregistrat semnale în acest sens: actualul papă atrăgea acum câteva luni atenția asupra pericolului muncii fără odihnă (deși calendarele creștine sunt pline de sărbători), iar recent cercetătorii francezi propuneau angajatorilor programe flexibile de lucru, subliniind importanța relaxării și îndeosebi a somnului. De altminteri, și psihologii noștri au demonstrat, revenind destul de frecvent asupra problemei, imposibilitatea școlarului mediu de a face față satisfăcător mulțimii de teme acasă, oricât de judicios și-ar organiza timpul pentru acestea.
 

Venind după un șir lung de generații educate în cultul muncii, la care simpatia pentru Oblomov al lui Gonciarov e doar una pentru un personaj de roman, ca și aceea pentru leneșul lui Ion Creangă, ni se pare firesc cel mult să ne spunem că, atunci când nu ești silit de sărăcie, ci doar mânat de ambiție sau chiar de pasiunea profesiei, ar trebuie să te întrebi mai des dacă nu cumva banii mai mulți se vor duce pe medicamente. În rest, totul e o problemă de opțiune personală. În fond nu oricine vrea să practice un sport extrem, fie chiar și al muncii devoratoare. În același timp nu putem face abstracție de scara de valori a vremii în care trăim. De aceea poate că e bine că relaxarea începe să fie privită cu alți ochi și că aceste rânduri se aștern pe hârtie înainte de 1 Mai și de răstimpul de odihnă pe care și în acest an sărbătoarea muncii îl aduce cu ea.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI