În privința restaurării Cetății de Scaun a Sucevei

Ministrul culturii cere și implicarea autorităților locale

El a remarcat că suma alocată în acest an de minister este „modestă”
„Cetatea este emblematică mai ales pentru autoritățile locale și va trebui, dincolo de sprijinul pe care-l vrem de la Guvern, să existe și o implicare pe plan local mai importantă, atât a Primăriei, cât și a Consiliului Județean”, a declarat ieri, la Suceava, ministrul culturii Adrian Iorgulescu. El a adăugat că ar trebui să existe la bugetul CJ un capitol special destinat consolidării Cetății și că este nevoie și de alte implicări pentru găsirea surselor de finanțare. „Trebuie să fie bani din sectorul privat, trebuie să dea și statul, trebuie să dea și Primăria și Consiliul Județean. Acolo e o lucrare de mare amploare, nu este suficientă o singură sursă de finanțare”. Ministrul Iorgulescu a recunoscut că suma alocată anul acesta de minister, prin Programul Național de Restaurare, de doar câteva sute de milioane lei vechi, este „într-adevăr modestă”, și a asigurat că în 2007 „suma va fi considerabilă”, fără să precizeze cifra exactă.
 

Ministrul Adrian Iorgulescu s-a aflat ieri la Suceava unde a vizitat Hanul Domnesc, Cinematograful „Modern”, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și Catedrala „Nașterea Domnului” aflată în construcție în zona Mărășești. El a fost însoțit pe parcursul vizitei de primarul Ion Lungu și de directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, Aurel Buzincu. Referitor la Hanul Domnesc, a cărui clădire a fost revendicată de proprietar, ministrul culturii a spus că ministerul este inte-resat să o cumpere de la acesta, după ce se rezolvă problemele actuale de natură juridică. Ministrul a spus că nu exclude nici varianta trecerii clădirii în proprietatea CJ, dar, indiferent în proprietatea cui intră, clădirea trebuie să-și păstreze destinația: „Acolo sunt încă probleme de natură juridică, sper ca ele să fie rezolvate repede. Fundamental mi se pare ca Muzeul etnografic să rămână un loc care să aibă aceeași matrice pe care o are și în momentul de față: să rămână la dispoziția publicului vizitator, a turiștilor. Cu alte cuvinte, să-și mențină destinația culturală. Există potențial și pericolul de a se transforma în altceva, n-am să comentez în ce; cred însă că vom putea ajunge la o înțelegere cu proprietarul, evident din momentul în care el va fi repus în posesie”. Adrian Iorgulescu a mai precizat că proprietarul este obligat prin lege să nu schimbe destinația obiectivului timp de 3 ani, iar prima ofertă de vânzare s-o facă ministerului de resort. Legat de catedrală, pe care ministrul o consideră „un monument poate prea grandios”, pentru continuarea căruia s-a cerut ministerului sprijin material, a spus că va vedea în ce mă-sură va putea fi ajutată. El s-a arătat în schimb foarte impresionat de faptul că ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a spus că n-are nevoie de bani, atunci când s-a oferit să ajute la definitivarea lucrării la Mănăstirea „Sfântul Ioan ce Nou”. „E absolut admirabil”, a remarcat ministrul. În cadrul conferinței de presă de ieri, de la Primăria Suceava, ministrul culturii a dat și două vești sigure și bune: Guvernul va da două miliarde de lei pentru organizarea manifestărilor de la Sucevița, cu prilejul împlinirii a 400 de ani de atestare docu-mentară, iar Cinematograful „Modern” va trece în proprietatea primăriei: „Am vizitat Cinema-tograful «Modern» și îmi face plăcere să vă anunț că el urmează să fie transmis de la RADET primăriei din Suceava, pentru a deveni un loc multifuncțional. I-am spus dlui primar că mi-aș dori să fie un fel de ateneu, în care să se desfășoare mai multe tipuri de activități culturale”. Adrian Iorgulescu și-a continuat vizita la Mănăstirea Dragomirna.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: