Viața pensionarilor

Sunt și eu unul dintre miile de pensionari care își duc zilele de azi pe mâine, confruntându-se cu greutățile traiului, cu bolile și bătrânețea. Sunt, așadar, în vârstă de 86 de ani, slăbit de puteri, cuprins de diferite boli; cu greu mai pot supraviețui, cu greu îmi duc zilele pe care le mai am de trăit. Mă tratez cu medicamente care sunt destul de scumpe. Pe cele gratuite sau compensate, cu greu le poți primi. Am ieșit la pensie la data de 31 mai 1980, cu o pensie de 1.346 lei vechi, după 32 de ani de muncă, plus 15 ani de muncă pentru care nu am avut acte. În prezent, prin compensările făcute, am ajuns la o pensie de 3.206.029 lei vechi. Din cauza politicii guvernelor, în loc de îmbunătățirea condițiilor de trai ale pensionarilor, s-a produs o criză economică în România. Se scumpesc motorina și benzina, cresc prețurile la alimente, s-a scumpit totodată lumina electrică și căldura, abonamentul radio-TV și telefonul, îngreunând și mai mult traiul pensionarilor.
 

Aceste greutăți ale pensionarilor au fost mărite și din cauză că guvernanții ce au făcut legea recalculării pensiilor nu au făcut altceva decât, în destule cazuri, să reducă pensiile. Eu, în urma recalculării, am primit pensia micșorată la 2.965.592 lei. Astfel că guvernanții cu o mână ne-au dat și cu două ne-au luat. Pentru că eu nu am dreptul la nici o indexare, până când pensia aflată în plată va ajunge la cuantumul rezultat din înmulțirea valorii punctului de pensie cu punctajul pe care-l am în urma recalculării. Cu ce sunt vinovați pensionarii că domnii Iliescu, Constantinescu, iar în prezent, Traian Băsescu, trei „sfinți” ai poporului român, au adus țara românească în pragul sărăciei? Și domnul președinte al României, Traian Băsescu, ne mai duce cu vorba „Să trăiți bine!“, dar nu se ține de cuvânt. Eu unul, la vârsta de 86 de ani, aștept ziua în care va trebui să merg în mormânt, acolo o să am de toate; nu o să am nevoie de pensii recalculate sau de medicamente gratuite ori compensate. Dar mă gândesc la pensionarii care mai au de trăit pe acest pământ și la copiii care se nasc; cine știe ce soartă îi mai așteaptă. Parafrazându-l pe Mihai Eminescu, spun: Să nu ajungă nimeni la spital, la pușcărie sau la casa de nebuni. Bine ar fi, la spital dacă te duci, medicul să te trateze cu medicamente gratuite, fără să plătești; la pușcărie să meargă cei care au furat și au adus țara în sărăcie, iar la casa de nebuni să meargă cei care cu capul lor au ajuns ca vai de ei. Gavril Cazacu, Sucevița

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: