Peste 5000 de credincioși la sfințirea Mănăstirii Bogdănești

La Bogdănești, a fost sărbătoare duminică – toată suflarea satului, preoți, călugări și maici, locuitori din județ și din județele învecinate, oameni politici au participat la slujba de sfințire a Mănăstirii Bogdănești, ce a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu P.S. Ioan Selejan, episcop de Covasna și Harghita, și preot Gheorghe Brădățan, consilier la Ar-hiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Bogdă-neștenii s-au pregătit cum se cuvine pentru un eveniment mult așteptat, care încununează 12 ani de osteneală și jertfă a preotului Gheorghe Loghinoaia și a credincioșilor din comună și nu numai, care au contribuit, fiecare după credință și după puterea sa, pentru atingerea acestui ideal sfânt, sfințirea bisericii mănăs-tirii, pusă sub patronajul Sf. Ilie, al cărui hram se sărbătorește în prima duminică după 20 iulie.
 

După primirea, în acordurile fanfarei Centrului de Pregătire a Cadrelor din Jandarmerie „Petru Rareș” Fălticeni, cu pâine și sare, binecuvântarea credincioșilor și depunerea îm-preună cu vicepreședintele Consiliului Jude-țean, Stela Acatrinei, a unei coroane la mo-numentul închinat primului ctitor al mănăs-tirii, Bogdan Voievodul, P.S. Ioan Selejan, împreună cu preoții, a oficiat ceremonialul religios. S-a început cu sfințirea exteriorului și a interiorului lăcașului de cult prin ungere în formă de cruce, cu sfântul și marele mir și stropire cu apă sfințită, apoi prin sfințirea mesei altarului, în piciorul căreia au fost așezate sfinte moaște, pomelnice ale credincioșilor și un hrisov spre aducere aminte a evenimentului. La oficierea Sfintei Liturghii au participat peste 5000 de credincioși, motiv de emoție, dar și de bucurie pentru P.S. Ioan Selejan, obișnuit cu micile parohii din cele două județe pe care le păstorește, în care numărul de enoriași este de cele mai multe ori egal cu bătrânii îngrijiți la Mănăstirea Bogdănești. „Venirea mea din Transilvania este o lucrare a lui Dumnezeu și poate o chemare a voievodului Bogdan, care și el a descălecat din părțile tran-silvane și maramureșene… Și noi vă întindem mâna peste munți să rămânem uniți în credință și nădejde, căci, cu adevărat, Dumnezeu a rânduit această țară românilor de-o parte și de alta a Carpaților” a spus P.S. Ioan Selejan. Cuvinte de învățătură, ascultate cu multă evlavie de către credincioși, a rostit (alături de P.S. Ioan Selejan, care s-a referit la Duminica Miro-nosițelor – a treia după Sfintele Paști), dând un răspuns și la întrebarea „de ce trebuie să mer-gem la biserică?”, pr. consilier Gheorghe Bră-dățan. Iar pr. Gheorghe Loghinoaia a adus calde mulțumiri tuturor celor care, prin genero-zitatea lor, au contribuit la înălțarea acestui sfânt lăcaș, la asigurarea hranei și medica-mentelor pentru cei 70 de bătrâni neajutorați care și-au găsit adăpost aici, „sfințirea bisericii Mănăstirii Bogdănești fiind o încununare a muncii și a efortului multor persoane. Din pu-ținul pe care dumneavoastră îl aduceți aici și, în ultimul tip, cu sprijinul Consiliului Județean, hrănim de 3 ori pe zi aproximativ 100 de per-soane, unele bolnave la pat, suferinde, altele fără vedere, fără picioare sau fără minte”. Și primarul Corneliu Solcanu a mulțumit credin-cioșilor pentru ajutorul acordat mănăstirii și, pentru a face legătura cu Transilvania, a evocat perioada în care tatăl domniei sale a fost învă-țător peste Carpați. Răspunsurile la Liturghia Arhierească au fost date de corurile reunite din Râșca și Bosanci.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: