Retrocedare sau dezmoștenire?

Amânarea și tergiversarea retrocedării terenurilor forestiere și a celor agricole a avut și are drept efect, printre altele, și înstrăinarea proprietății înainte de a fi redobândită. Această înstrăinare se face pe fondul cedării fizice și psihice cauzate de jocurile retrocedării proprietății, creându-se o isterie generală care, în cele din urmă, poate conduce la dezmoștenirea întregii națiuni. O parte dintre românii aflați în această situație au ajuns în categoria nomazilor, întrucât nu mai au proprietăți, fiind dezrădăcinați și dezmoșteniți fără voia lor. Oamenii singuri, bolnavi și în vârstă sunt resemnați cu ideea că vor muri și nu-și vor redobândi proprietatea. În această situație, ei sunt pradă sigură propunerilor viclene de „întrajutorare”, reciprocă în primă fază, venite din partea unor „suveici descurcărețe”, foști funcționari ai direcțiilor de dezinformare de dinainte de 1989.
 

Prin contracte de „reprezentare în folosul pro-prietarului”, pline de înșelăciune, proprietarii ajung să fie deposedați pentru totdeauna de proprietatea lor. Ei sunt în necunoștință de cauză privind efectele juridice ale clauzelor contractuale cu care sunt amăgiți. Amăgirea nu o face statul român, ci o clică de foști se-curiști și alții asemenea lor, deprinși cu escrocheria și imoralitățile. Românul de bună-credință este bulversat de nesiguranța deciziilor politice în privința retrocedării, schimbătoare ca vremea, și de haosul din tribunale. Suveica este următoarea: se încheie un contract de prestări servicii între „prestator” și proprietarul deposedat de regimul comunist, contract al cărui obiect este reconstituirea dreptului de proprietate și găsirea de cumpărători pentru vânzarea terenurilor reconstituite. Pentru aceste servicii, pro-prietarul trebuie să plătească o sumă echivalentă cu 10 la sută din sumele încasate în urma vânzării terenurilor forestiere – toate cheltuielile pentru îndeplinirea contractului fiind tot în sarcina proprietarului. Sumele sunt datorate începând cu a 31-a zi din momentul obținerii titlului de proprietate. În cazul în care proprietarul nu mai vrea să vândă terenurile, se stabilește un preț de 4.000 euro pentru un hectar de pădure, cota parte a prestatorului fiind de 400 euro pe hectar, la care vor fi aplicate penalități de 3,5 la sută pentru fiecare zi de întârziere. În aceste condiții, pentru fiecare lună de întârziere se mai datorează încă 400 euro pentru un hectar de pădure. Proprietarul, în orice situație, este pierdut. Nu are nicio șansă să facă față unui asemenea contract. Un calcul sumar arată că, în scurt timp, aplicarea penalităților îl transformă pe „prestator” în noul proprietar al terenului forestier, proprietarul înșelat devenind un dator pe viață către escroc. Pentru aceste motive, Asociația Proprie-tarilor de Păduri din România, simțind că are de-a face cu un plan diabolic, ce ține de crima organizată care acționează în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, cere instituțiilor statului să ia de urgență măsurile ce se impun pentru aducerea în fața legii a celor vinovați și, totodată, mediatizarea acestor ilegalități, indiferent de rangul și statutul persoanelor care sunt implicate. (Președinte, BOGDAN IOAN TUDOR; Președinte executiv, ISTVAN TÖKE)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: