Doar anul acesta

Firme sucevene au fentat statul cu sute de miliarde de lei

Activitatea de Control Fiscal (ACF) din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Suceava (DGFP) a întocmit bilanțul sfârșitului de an, exemplificând firmele „certate cu legea”. Printre aceste societăți comerciale se numără S.C Salatruc Prod Com Serv SRL, care are ca obiect de activitate prelucrarea primară a lemnului. În urma controlului efectuat, inspectorii fiscali au constatat că administratorul firmei a fentat statul cu 4,58 de miliarde, fiind acuzat de fraudă fiscală. S-au identificat astfel 12 facturi fiscale emise, care au fost luate ca bază de impunere pentru alte 88 neidentificate. S.C Holiday com SRL din Fălticeni are ca obiect de activitate comerțul cu material lemnos și, în urma controlului efectuat de inspectorii fiscali, s-a constatat că a prejudiciat statul cu 222 milioane lei vechi. La solicitarea organelor de control administratorul firmei a refuzat să prezinte documentele justificative și actele de evidență contabilă primară. Aprofundând controlul, organele fiscale au descoperit că firma în cauză a emis, în perioada septembrie2003-martie2004, către „faimoasa” S.C Rîpanii Reisen SRL Suceava, 13 facturi fiscale care însă nu au fost înregistrate în contabilitate.
 

Dacă ar fi să vorbim despre controalele inopinate realizate la antrepozitele de alcool, nu putem omite megacontrolul de la S.C Euro Drink Dornești, de unde s-au „evaporat” peste noapte 130.000 de litri de alcool. Verificările au fost realizate de către o echipă complexă formată din inspectori DGFP, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai OJPC și Garda de Mediu. Controlul acesta a atras după sine și sancționarea cu avertisment a trei inspectori DGFP, care nu au descoperit neregulile socie-tății, deși fuseseră în control cu o zi înaintea colegilor lor. Prejudiciul adus statului de către S.C Euro Drink Dornești este de ordinul zecilor de miliarde. La capitolul comercializare țigări, S.C Elmondo deține supremația ilegalităților. În urma controlului efectuat în perioada 5.09-21.10.2005 vizând modul în care societatea a introdus în țară din Ucraina și Republica Moldova țigări pe care le-a distribuit ulterior la terți, s-a constatat că administratorul so-cietății s-a sustras de la plata obligațiilor către bugetul de stat ca urmare a comercializării de țigări de contrabandă netimbrate. Nu mai puțin de 7000 de pachete de țigări au fost confiscate de organele de poliție în urma controalelor efectuate în bazar, mai bine zis în chioșcurile firmei Elmondo, unde erau depozitate țigările. Menționăm că, în acest caz, prejudiciul adus statului se ridică la 13,353 miliarde de lei vechi. Un alt exemplu ar S.C Electroalfa Internațional SRL, care are domiciliul fiscal în Gura Humorului. Obiectul principal de activitate al societății menționate îl reprezintă producția de aparate pentru distribuție și comandă electrică. Societatea a beneficiat de scutiri de impozit pe profit, având certificat de investitor. Pentru că nu a respectat legislația în vigoare, admi-nistratorul firmei a prejudiciat statul cu mai bine de un miliard de lei. În domeniul con-strucțiilor „s-a evidențiat” S.C Compania de Construcții Feroviare S.A, care are sediul în Pojorâta. Finanțiștii au efectuat controlul în perioada 12.04-13.05, soluționând, totodată, o cerere de rambursare a soldului sumei negative de TVA rezultată din decontul lunii fe-bruarie 2005. În perioada 2002-2004 societatea nu a înregistrat o serie de facturi fiscale în contabilitate, în valoare de 255,797 lei RON. Conform unui raport al DGFP Suceava, pre-judiciul adus statului de către S.C Compania de Construcții Feroviare S.A este de 1,102 miliare lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: