„Turnul Roșu” – în pericol de prăbușire

Barierele de restricționare a circulației sunt distruse periodic > Șoferii care circulă în zonă nu conștientizează pericolul la care se expun din pricina structurii șubrede a obiectivului turistic > Singura soluție în acest caz pare a fi sancțiunea Celebrul Turn Roșu din cartierul sucevean Zamca este pus în pericol din pricina mașinilor de mare tonaj care circulă nestingherite în zonă. Pe de o parte firma Restaco face lucrări de reabilitare a Bisericii „Sf. Simion”, în timp ce circulația autovehiculelor – ce se presupune că este (dar nu este) restricționată – slăbește structura Turnului Roșu. În urmă cu mai bine de o lună bariera montată de lucrătorii Primăriei, care ar fi trebuit să facă imposibil accesul ma-șinilor de mare tonaj, a fost distrusă. Locuitorii din zonă susțin că autocarele și autobuzele și-au fixat traseul chiar pe lângă bătrânul Turn armenesc. Conform declarațiilor viceprimarului Angela Zarojanu problema este în curs de rezolvare.
 

„Am discutat cu reprezentanții firmei ce se ocupă de semnele de circulație ale municipiului reședință de județ m-au asigurat că în cel mai scurt timp posibil vor monta din nou o barieră de restricționare a circulației, pentru mașinile de mare tonaj. Problema este că bariera a existat, însă a fost deteriorată de mașinile care au trecut prin zonă”, ne-a declarat dna Angela Zarojanu. Cert este că Primăria a montat la începutul acestei săptămâni o altă barieră, însă strada Armenească a fost blocată doar pe un sens. Menționăm că bariera montată lângă autogară pe strada Armenească a dispărut fără urmă cu mai bine de două luni în urmă. Părintele paroh al Bisericii „Sf. Simion”, Constantin Ciupu, este de părere că, atât Primăria, cât și Poliția municipiului Suceava și-au făcut datoria în ceea ce privește montarea semnelor de circulație și patrularea, singurii vinovați fiind șoferii, care nu le respectă. „Este un monument istoric. Primăria s-a implicat în numeroase rânduri în soluționarea acestei probleme. Panourile sunt îndoite de șoferii cu mașini nu neapărat de mare tonaj, ci voluminoase, luate și duse apoi în altă parte. Este o chestiune de educație și mentalitate. La această biserică se lucrează, structura este șubredă. Mai este de muncit până se va ajunge la o cotă de rezistență care să confere siguranță. Singura soluție ar fi aplicarea unor sancțiuni”, ne-a declarat părintele. Cu alte cuvinte, șoferii care trec pe lângă Turnu Roșu riscă să se accidenteze având în vedere că se pot desprinde porțiuni întregi de ziduri. Menționăm, de asemenea, că reprezentanții firmei Restaco, care se ocupă de reabilitarea monumentului istoric au amplasat o pancartă în incinta bisericii „Sf. Simion”, pe care scrie „pericol de prăbușire” tocmai pentru a evita incidentele. „Starea monumentelor este critică. Sunt crăpate, fisurate și există peri-colul iminent de prăbușire. Turnu Roșu nu rezistă la un cutremur precum cel care s-a produs zilele trecute la București. În aceeași situație se află și turnul Sf. Dumitru. Trebuie să tragem un semnal de alarmă în acest sens”, ne-a declarat dl Mihai Bradu, patronul firmei Restaco.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: