Cine-i educă pe adulți?

Am terminat să vorbim despre adulți și a venit rândul copiilor. Mi s-a aplecat clămpănind prea mult despre tați bețivi fără leac, mame ce se leapădă de prunci în WC-ul gărilor, frați ce se fură unul pe altul, bunici, unchi și cumetri care de care mai ciudați și lipsiți de reguli elementare de conviețuire. Am luat la rând tinerele vlăstare, tinerii din școli, dintr-o dată atât de violenți și imorali că i-am făcut „știrea zilei” pe toate posturile de radio TV, ziare etc. Acolo, într-o școală, un iubit de 32 de ani bagă șișul într-o elevă de 17. În altă clasă, un elev dă razant cu pumnul pe lângă urechea unei profesoare pe care tare ar fi lovit-o drept în mandibulă. Dincolo, în altă școală, două eleve își cară pumni și picioare, în încurajările colegilor, dar și sub „ochiul” unui telefon mobil cu cameră foto.
 

Daniela BEALE

Câteva zeci de metri după colț, în toaleta școlii, o prea jună pereche face sex contracronometru, până se sună de intrare la „mate”. Faptă după faptă, au tăbărât toate peste opinia publică care s-a oripilat, îngrozit, scandalizat sau, după caz, a rămas fără grai. De ce această surprindere, nu am înțeles deloc. De ce ar fi copiii noștri mai „normali”, când, dintre noi, destui am uitat demult să mai fim? Cu extrem de rare excepții, probabil, un copil n-ar fi violent dacă n-ar fi avut parte de violențe acasă. La fel de rar, cu siguranță, i-ar veni unui elev să-i numere dinții, cu pumnii, doamnei profesoare, dacă aceasta i-ar fi inspirat respect și dacă „bătrânii”, acasă, ar fi vorbit cu respect despre școală și dascăli în general. Și de ce n-ar face aia de-a X-a sex la „budă” dacă, în propria casă, tăticul, beat „topor”, nu i-ar băga mamei mâna sub fustă în timp ce o „complimentează” cu vorbe atât de dulci că nu le suportă nici hârtia ziarului. Pe copii îi vom educa, mai nou, cu jandarmii. Pe adulți, însă, cine-i mai drege?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: