La Putna, sub oblăduirea Arhiepiscopiei Sucevei și la inițiativa japonezilor

Conferință internațională de restaurare a bisericilor medievale

Mănăstirea Putna va găzdui, în acest sfârșit de săptămână, conferința internațională „Restaurarea Mănăstirilor Medievale”, inițiată de Universitatea Keio din Japonia și organizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și al Ministerului Culturii și Cultelor, ne-a informat, în exclusivitate, prof. Oliviu Boldura, de la Universitatea de Arte din București. Profesorul Boldura, care este implicat de peste 35 de ani în restaurarea celor mai multe biserici-monument din Bucovina – amintim doar Probota, Mănăstirea Humorului, Voroneț, Sucevița –, ne-a precizat că participă specialiști în restaurare din țară și străinătate – Tereza Sinigalia, consultant la MCC, arheolog Voica Maria Pușcașu, București, Victor Dan Kisilewicz, inspector la ministerul de resort, precum și Sanja Kesic Ristic și Slobodan Barisic, ambii cercetători la Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia, și o delegație de profesori de la Universitatea Keio, în frunte cu prof. Riichi Mizake, de al cărui nume se leagă restaurarea Mănăstirii Probota.
 

Fiecare dintre aceștia va prezenta o lucrare de cercetare în cadrul discuțiilor de la Putna, care vor începe sâmbătă, la ora 14. La conferință, care se vrea a fi un amplu workshop, vor participa și studenți din Japonia și România. Participanții la manifestare se vor întâlni sâmbătă dimineață la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, întrucât dl Boldura vrea să-i invite chiar pe schelele de acolo, după cum ne-a spus. Apoi se vor deplasa la Putna, de unde duminică vor pleca să viziteze bisericile aflate în plin proces de restaurare, activitate coordonată tot de dl Boldura, de la Bălinești, Sucevița și Arbore. Duminică, vizitele vor continua la Voroneț și Humor, fiind organizate special pentru experții străini. Această conferință constituie, de fapt, prilejul unor schimburi de experiență privitoare la munca de restaurare, din punct de vedere tehnic, fiind și punctul de plecare al unor discuții de perspectivă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI