Din 42 de operatori de televiziune prin cablu, unul singur plătește pentru utilizarea drumurilor publice

Asociația acestor operatori s-a plâns că tarifele sunt împovărătoare fiscal și atentează la dreptul la informare Comisiile de specialitate ale deliberativului județean vor analiza posibilitatea di-minuării tarifelor de utilizare a drumurilor publice, care trebuie achitate la buget de operatorii de televiziune prin cablu din județ. Acestea vor studia oportunitatea micșo-rării respectivelor tarife, un proiect de hotărâre urmând a fi propus spre dezbatere plenului la proxima întâlnire a aleșilor. Cu puțin timp în urmă, A-sociația operatorilor de tele-viziune prin cablu din județ s-a adresat executivului jude-țean, atrăgând atenția că instituirea și perceperea unor asemenea taxe este împo-vărătoare fiscal și atentează la dreptul la informare. Legea stipulează că, pentru ocuparea zonei drumurilor publice, administratorii lor trebuie să stabilească baremuri de utilizare, care să se constituite ca venituri destinate exploa-tării, întreținerii și moder-nizării acestora.
 

Ele au fost stabilite începând cu 1 iunie 1998, în plată fiind circa 250 de utilizatori anual. Cei mai mari contractanți au fost Romtelecom și Electrica, a-ceasta din urmă fiind exo-nerată de la plată printr-un act normativ special din august 2003. Anul acesta, au fost a-doptate noile tarife, diminuate cu 40 de procente. În cazul operatorilor de televiziune prin cablu, nici o firmă nu a solicitat de la primării auto-rizații de instalare a rețelelor în cauză. După o inventariere, Consiliului Județean a aten-ționat agenții economici res-pectivi să intre în legalitate. Dintre cei 42 de operatori i-dentificați, s-a semnat un singur contract, cu Burțilă Electron M BIT Pașcani, în valoare de 2,43 milioane lei pe lună. Pe de altă parte, legea spune că relația administra-torului cu utilizatorii de rețele publice de comunicație tre-buie să fie nediscriminatorie. „De aceea nu poate fi încasat doar Romtelecom, care este tot un furnizor public de servicii către populație. În situația în care nu încasăm și de la ceilalți, ar însemna că trebuie să diminuăm veniturile la bugetul județean și, implicit, și cheltuielile. Consider că în baza principiului de nedis-criminare între utilizatori, acest tarif trebuie încasat și de la operatorii de televiziune prin cablu”, a precizat vice-președintele PRM al execu-tivului județean, Stela Aca-trinei, adăugând că delibe-rativul poate aproba unele reduceri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: